Yaş almak hayatın doğal bir süreci. Zaman her ne kadar elle tutulmaz olsa da insan bedenindeki etkileri gözle görülüyor. Özellikle en hassas organımız gözlerimiz adeta zamanın aynası. Kudret Göz İstanbul doktorlarından Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek, yaşın ilerlemesiyle göz hastalıkları riskinin arttığının altını çizdi. Yaşla birlikte görülme sıklığı artan göz hastalıkları ve tedavileri konusunda bilgi verdi.
 
 
İlerleyen Yaşla Birlikte Hangi Hastalıklar Gözlerimizi Tehdit Ediyor?
Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek:  “Zamanın istenmeyen izlerinin ortaya çıktığı organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Göz altı torbalarına, katarakta, göz tansiyonuna, sarı nokta hastalığına,  çeşitli nedenlerle farklı yaş guruplarında rastlamakla birlikte yaşın ilerlemesi bu hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ayrıca göz kuruluğu, presbiyopi yani yakını görme zorluğu ise yaşa bağlı olarak ortaya çıkan diğer hastalıklardır.”  

Akıllı Lenslerle Net Bir Hayat Mümkün!
Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek, ilerleyen yaşın etkisiyle Katarakt ve Prespiyopi hastalıklarının görülme sıklığındaki artışa dikkat çekerek, bu iki hastalığın tedavisinde kullanılan göz içi lens operasyonları konusunda şu bilgileri verdi: “Katarakt göz içindeki doğal merceğin matlaşması sonucu görme netliğine engel olan bir hastalıktır.  Doğumsal olarak bebeklerde dahi görülebilmekle beraber yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığı artar. Katarakt vakalarının % 90 gibi yüksek bir oranı 60 yaş üzerinde yaşlılığa bağlı oluşur. Tedavi edilmezse zaman içerisinde ilerleyerek görmeye tamamen engel olabilir. Tek tedavi metodu ameliyattır. Operasyonla işlevini yitiren gözün doğal merceği göz yapısıyla tamamen uyumlu göz içi lensle değiştirilerek hastalara net görüş sağlanır.  Tedavisinde göz içi lens operasyonlarından yararlandığımız bir diğer hastalık da presbiyopidir. Göz merceğinin zamanla doğal esnekliğini kaybederek yakına odaklanamamasına yol açan bu hastalık 45 yaş üzerinde görülmeye başlar. Presbiyopi hastaları yakını net görebilmek için gözlük kullanma ihtiyacı duyar. Günümüzde göz içi lens operasyonlarında kullanılan akıllı lenslerle yakın, orta, uzak mesafede net görmek ve yaş almanın sembollerinden biri olan okuma gözlükleri ile vedalaşmak mümkün.” 
 
Glokom Kalıcı Görme Kayıplarına Yol Açabilir!
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek glokom ve sarı nokta hastalıkları konusunda uyardı: “Glokom, bilinen diğer ismiyle göz tansiyonu göz sinirlerine hasar vererek kalıcı görme kayıplarına yol açabilen tehlikeli bir hastalıktır. Her yaş grubunda görülmekle birlikte, 40 yaş üzerindeki herkes risk grubundadır. Herhangi bir şikayete sebep vermeden sinsice ilerleyebileceği için beklenmedik görme kayıplarına yol açabilir. Düzenli göz muayenesi hastalığın teşhisi ve tedavisi için önem taşır. 40 yaş üzerinde olanların yanı sıra ailesinde göz tansiyonu bulunanlar, şeker hastaları, uzun süre kortizon tedavisi görenler, göz basıncı yüksek olanlar, yüksek hipermetropi, yüksek miyopi hastaları ve gözüne darbe alan kişiler de risk grubuna girer. Glokom tipine göre ilaç, lazer ve cerrahi metotlarla tedavisi gerçekleşir. Yaşın risk faktörü oluşturduğu bir diğer hastalık da halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonudur. En sık yaşa bağlı olarak 55 – 60 yaş üzerinde görülür. Yaşlanma, hipertansiyon, genetik faktörler, sigara kullanımı, uzun süre güneş altında kalmak lipid kolesterol yüksekliği, ideal kilonun üzerinde olmak  sarı nokta hastalığının nedenleri olarak sayılabilir. Sarı nokta hastalarının sağlığına önem veren herkes gibi kullanıyorlarsa sigarayı bırakmalarını, güneşli havalarda mutlaka UV korumalı güneş gözlükleri kullanmalarını, yeşil sebzeler tüketmelerini ve düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmalarını öneririm. Lutein, A, C, E vitaminleri ve çinko koruyucu tedavide önem taşır, bu konuda doktorlarına danışabilirler.”
 
Menopoz Göz Kuruluğu Sebebi!
Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek, menopozun göz kuruluğuna yol açtığını belirtti: “Ortalama 45 – 55 yaşları arasında görülen menopoz kadınlarda göz kuruluğuna yol açan nedenlerden biri.  Menopozla birlikte görülen hormonal değişiklikler kadınlarda gözyaşı üretiminin azalmasına ve göz yaşı buharlaşmasının artmasına neden olur.  Ayrıca menopoz döneminde ortaya çıkan şikayetlerin tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar da göz kuruluğuna neden olabilir. Tedavi edilmeyen göz kuruluğu  korneada kalıcı göz hasarlarına yol açabilir. Menopoz döneminde düzenli olarak jinekolojik muayene, kemik ölçümü ve bazı tetkiklerin yaptırılması gerektiği gibi göz muayenesinin de yaptırılmasını öneririm.”
 
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.