Göz İçi Lens Uygulamaları
Fakik lens tedavisinde korneada flep kesi açılarak göz yapısıyla uyum bir mercek yerleştirilir, refraktif lens değişiminde ise katarakt ameliyatlarında olduğu gibi göz içindeki doğal mercek gözün dokusuyla uyumlu şeffaf bir lensle değiştirilir.
Miyop, hipermetrop ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının excimer laser ile tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda göz içine kendi doğal dokusuyla uyumlu, şeffaf bir merceğin yerleştirilmesidir. Fakik lens tedavisi ve refraktif lens değişimi olmak üzere iki farklı metotta uygulanır.
Refraktif lens değişimde Monofokal, Multifokal, Trifokal olmak üzere 3 farklı çeşitte lens kullanılmaktadır. Bu lenslerden katarakt tedavisindeolduğu gibi excimer lazerle tedavisi uygun olmayan miyop, hipermetrop ve presbiyopi tedavisinde de yararlanılmaktadır. Uzağı ve yakını görme şikayetlerinin giderilmesinin yanı sıra astigmatın tedavisinde de uygulanır. Katarakt ameliyatında kullanılan multifokal lensler hem yakını, hem uzağı net görmeyi sağlamaktadır. Böylelikle katarakt tedavisi sonrasında standart lenslerin neden olduğu yakın gözlüğü ihtiyacına da son vermektedir.
Hastaların öncelikle detaylı bir göz muayenesinin gerçekleşmesi gerekir. Muayene sonrasında tedavi planı çizilerek, ameliyatta hangi göz içi merceğin uygulanacağına karar verilir. Göz içine uygulanacak merceğin kararlaştırmasında gözün yapısı kadar hastanın yaşam biçimi ve ihtiyaçları da değerlendirilerek, tespit edilir.
Halk arasında akıllı lens olarak bilinen göz içi mercekleri tıbben Trifokal lens olarak adlandırıyoruz. Trifokal lenslerin akıllı lens ya da üç boyutlu görüş gibi isimlerle anılmasının sebebi de hem yakın, hem uzak, hem de orta mesafede net görüş sağlamasıdır.
Katarakt Tedavisi
Katarakt, daha çok yaşa bağlı gelişen bir rahatsızlık olduğu için sıklıkla 55 – 60 yaş sonrasında görülür. Ancak yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, gözüne darbe almış kişilerde ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da görülebilir.
Kataraktın en yaygın olarak neden olduğu şikayetler; görmede azalma, ışığa karşı hassasiyet, çift görme, okuma zorluğu, sonradan uzağı görme bozukluğunun ortaya çıkması, renklerin sararmış ve matlaşmış olarak görülmesidir.
Kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Ameliyatla göz içindeki matlığını yitirmiş doğal mercek gözün dokusuyla uyumlu şeffaf bir lensle değiştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Operasyon lokal anestezi ile hasta uyutulmadan gerçekleştirilmekte, 25-30 dakika sürmektedir.
Göz Hastalıkları
Glokom, halk arasında ”göz tansiyonu” ya da “karasu hastalığı” olarak bilinen göz içi basıncın yükselmesine bağlı olarak görme sinirinin zarar görmesidir. Herhangi bir şikayete sebep vermeden sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Gözde kalıcı hasarlara neden olabileceği gibi hastanın genel sağlığını tehdit eden hipertansiyonun habercisi olabilir. Yüksek risk grubunda olanların yanı sıra risk grubuna girmeyenlerin de düzenli olarak göz muayenelerini gerçekleştirerek kontrolden geçmeleri önemlidir.
Genetik yatkınlığı olanlar yani ailesinde glokom hastalığı bulunanlar, 40 yaşın üzerindekiler, şeker hastaları, yüksek miyopi, yüksek hipermetropisi bulunanlar, uzun süreli kortizon tedavisi görenler, migren hastaları, darbe sonucu göz travmaları yaşayanlar yüksek risk gurubuna girer.
Hayır, şaşılık kendiliğinden düzelmez tedavi edilmesi gereklidir.
Excimer Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi gözün damarsız bir dokusu olan korneaya yapıldığı için kanamalı bir ameliyat değildir. Lazer tedavisi damla anestezisi altında yapılan ağrısız ve acısız bir göz ameliyatıdır.
Intralase-LASIK ve LASIK gibi ilk aşamada korneada kapakçık (flap) oluşturularak yapılan lazer ameliyatlarının sonrasında 6 saat kadar batma ve sulanma olabilir. LASEK, PRK gibi göz yüzeyinin soyulması sonrasında yapılan lazerden sonra 2-3 gün ağrı çekilebilir. LASEK,PRK operasyonlarından sonra bu ağrının az hissedilmesi için lazer sonrasında göze koruyucu kontakt lens uygulanır.
Lazer tedavisi, miyop ve hipermetrop ile birlikte astigmatı da ortadan kaldırmak için yapılır.
Genellikle ertesi gün işe gidilebilir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde düzenli kullanmanız ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Güneş ışınları rahatsız edebileceğinden güneş gözlüğü takmanızı öneririz. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, aerobik yapmak gibi tüm spor ve sosyal faaliyetlerinizi yapabilirsiniz. Uçağa binebilirsiniz. Fakat enfeksiyondan korunmak için yaklaşık 20 gün boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Birinci aydan sonra arzu ederseniz, kozmetik amaçlı renkli lensleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
Lazer göz ameliyatları teknikleri farklı olabileceğinden internet sitesinde kesin fiyat vermek mümkün değildir. Detaylı muayenemizden sonra fiyat bilgilerimizi alabilirsiniz.
Lazer ameliyatı gelecekte olacağınız herhangi biz göz tedavisine engel değildir.
Sert kontakt lens kullanan hastaların 3 hafta, yumuşak kontakt lens kullananların ise 1 hafta önceden lens kullanımını bırakması gerekir. Çalışanların ameliyat günü ve ertesi günü olmak üzere 2 gün izin alması gerekir. Lasik ameliyatı günü size verilen randevu saatinizde geliniz. Lasik işlemi 2 göz için ortalama 5-15 dakika sürmektedir. Ameliyat günü rahat kıyafetler giyilmesini öneriyoruz. Aynı zamanda makyaj yapılmaması gerekmektedir.
Lazer operasyonları kişinin göz yapısına ve numaralarına göre belirlenir. Lazer öncesi yapılan tetkikler sonucunda lazere uygun bulunan kişiler, göz yapılarının en uygun olduğu ve yüksek başarı sağlayacak lazer tedavi yöntemleri ile tedavi edilir.
Gözlük ihtiyacı hisseden ve gözlük kullanmak istemeyen her numaraya, göz yapısı uygunsa lazer yapılabilir.
Hastaların büyük bir çoğunluğu lazer uygulaması sonrasında gözlük kullanmadan günlük aktivitelerini gerçekleştirebilmektedir. 0,5 ve altındaki numaralar gözlük kullanımını gerektirmeyen değerlerdir. Lazer tedavisi sonrasında bu aralıkta bir görme kusurunun kalması başarılı olarak algılanır.
Lazer ameliyatı yaklaşık 5-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.