Tıp bilimindeki ve teknolojideki gelişmeler, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması, bilgi düzeyinin artması, yaşam koşullarının iyileşmesi gibi faktörlerle insan ömrü uzadı. Günümüz insanı sağlık problemlerinin üstesinden daha kolay gelebildiği gibi hem ruhsal, hem bedensel ihtiyaçlarına da daha bilinçli bir şekilde cevap verebiliyor. Tüm bu gelişmeler genç, orta yaşlı ve yaşlı tanımlamalarını da değiştirdi.  Hastalara tedavi imkanı sunmasının ötesinde yaşam kalitesini artırarak, yaş algısını değiştiren uygulamalardan biri de “akıllı lens” operasyonları. Göz içine mercek yerleştirilmesi prensibine dayanan tedavi yaşla birlikte yakını görememe şikayetine ve gözlük kullanma ihtiyacına son veriyor. Akıllı lensler hakkında en çok merak edilenleri Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez’e sorduk.

AKILLI HAYATLARA AKILLI LENSLER…
Görme kusurlarının giderilmesinde akıllı lens teknolojisinin günümüz yaşam koşullarının bir gereksinimi olarak ortaya çıktığına değinen Kudret Göz İstanbul Başhekimi  Op. Dr. Nail Sönmez şu bilgileri paylaştı: “Halk arasında akıllı lens olarak bilinen göz içi mercekleri tıbben Trifokal lens olarak adlandırıyoruz. Trifokal lensler, hem yakın, hem uzak, hem de orta mesafede net görüş sağlaması nedeniyle üç boyutlu görüş ismiyle de anılmakta. Günümüz insanı orta ve ileri yaş dönemlerinde de eskiye oranla daha aktif bir biçimde hayatın içinde. Bilgisayar kullanıyor, araç sürüyor, hayatın içinde faal olarak yer alıyor. Değişen yaşam biçimleri orta mesafede de net görüş ihtiyacını arttırdı. Akıllı trifokal lensler, orta mesafede de net görüş sağlayarak günümüzün akıllı hayatlarına konfor sağlıyor. Trifokal lens uygulamaları görme kusurlarının giderilmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra hastalar yaşam kalitelerinin yükselmesinden ve gözlük kullanımından kaynaklı estetik kaygılarının giderilmesinden dolayı da memnunlar.”


40 YAŞ ÜZERİ DİKKAT! PRESBİYOPİ KAPIDA!
Op. Dr. Nail Sönmez akıllı lens uygulamasından presbiyopi nedeniyle özellikle 40 yaş üzerindeki hastaların yararlandığını belirtti. Akıllı lens tedavisinin kimlerde uygulandığı ile ilgili detaylı bilgiler sundu:   “Trifokal lenslerden, kornea kalınlığı uygun olmadığı için lazer uygulanamayan miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde faydalanmaktayız. Ayrıca hem kataraktı olan hem de kırma kusuru olan gözlerin tedavisinde de multifokal lensler gibi trifokal lensleri de uygulamaktayız.  Trifokal lensleri özellikle 40 - 50 yaş üstünde olup gözlükleriyle vedalaşmak isteyen hastalar tercih ediyor. 40 yaşından sonra yaş almaya bağlı olarak yakını görememe sorunu yani Presbiyopi görülmeye başlar. Göz merceği zamanla doğal esnekliğini kaybederek yakın mesafeye odaklanama yeteneğini yitirir. Presbiyopinin tedavisinde tercih edilen ve kullanılan yöntemlerin başında da göz içi mercek operasyonları geliyor.”
 
               


DOĞRU MERCEK SEÇİMİ TEDAVİDE ÖNEMLİ!
Akıllı lens uygulamalarında tedavi ve operasyon sonrası iyileşme süreci hastaların en çok merak ettiği konular. Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez bu konuda  şu açıklamaları yaptı: “Her hastalık ve şikayette olduğu gibi hastaların öncelikle detaylı bir göz muayenesinin gerçekleşmesi gerekir. Teşhisin ardından tedavi planı çizilerek, ameliyatta hangi göz içi merceğin uygulanacağına karar verilmelidir. Göz içi lensler de monofokal, multifokal, trifokal olmak üzere üçe ayrılır. Göz içine uygulanacak merceğin kararlaştırmasında gözün yapısı kadar  hastanın yaşam biçimi ve ihtiyaçları da tespit edilmelidir. Doğru mercek seçimi; hekimin deneyimi, uzmanlığı ve kurumun tıbbi donanımı kadar önemlidir. Hastalardan aldığımız tepkiler ameliyatın ertesi günü görmede belirgin bir düzelme olduğu yönünde. Çalışanlar da 1 - 2 gün içerisinde iş hayatlarına dönebilmekte.  İyileşme süreci, hastadan hastaya göre farklılık göstermekle birlikte birkaç gün gibi kısa bir sürede görüş netliğine kavuşabiliyorlar. Trifokal lensler gözün doğal yapısına uygun olarak ileri bir teknoloji ile üretilmektedir. Dolayısıyla gözün kabul etmemesi ya da alerji yapması gibi şikayetlere neden olmaz. “
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.