Son zamanlarda “akıllı lensler” göz sağlığı konusunda karşımıza en çok çıkan terimlerden biri.  Arkadaş sohbetlerinden, bilimsel makalelere kadar konu olan akıllı lensler hakkında en çok merak edilenleri Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez’e sorduk.

Akıllı lens nedir?                         
Kudret Göz İstanbul Başhekimi  Op. Dr. Nail Sönmez: ”Halk arasında akıllı lens olarak bilinen göz içi mercekleri tıbben Trifokal lens olarak adlandırıyoruz. Trifokal lensler, üç boyutlu görüş ismiyle de anılmakta. Bunun sebebi hem yakın, hem uzak, hem de orta mesafede net görüş sağlamasıdır. Günümüz insanı orta ve ileri yaş dönemlerinde de eskiye oranla daha aktif bir biçimde hayatın içinde. Bilgisayar kullanıyor, araç sürüyor, hayatın içinde faal olarak yer alıyor. Değişen yaşam biçimleri orta mesafede de net görüş ihtiyacını arttırdı. Akıllı trifokal lensler, orta mesafede de net görüş sağlayarak günümüzün akıllı hayatlarına konfor sağlıyor.”

Hangi hastalıkların tedavilerinde uygulanır?
Op. Dr. Nail Sönmez: “Trifokal lenslerden, kornea kalınlığı uygun olmadığı için lazer uygulanamayan miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde faydalanmaktayız. Ayrıca hem kataraktı olan hem de kırma kusuru olan gözlerin tedavisinde de multifokal lensler gibi trifokal lensleri de uygulamaktayız.  Trifokal lensleri özellikle 40 - 50 yaş üstünde olup gözlükleriyle vedalaşmak isteyen hastalar tercih ediyor. 40 yaş üzerinde yaş almaya bağlı olarak yakını görememe sorunu yani Presbiyopi görülmeye başlar. Göz merceği zamanla doğal esnekliğini kaybederek yakın mesafeye odaklanama yeteneğini yitirir. Presbiyopinin tedavisinde tercih edilen ve kullanılan yöntemlerin başında da göz içi mercek operasyonları geliyor.”


Alerji yapar mı, yan etkisi var mıdır?
Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Sönmez: “Trifokal lensler gözün doğal yapısına uygun olarak ileri bir teknoloji ile üretilmektedir. Dolayısıyla gözün kabul etmemesi ya da alerji yapması mümkün değildir. “
Tedavi süreci nasıl gelişir?
Op. Dr. Nail Sönmez:  “Her hastalık ve şikayette olduğu gibi hastaların öncelikle detaylı bir göz muayenesinin gerçekleşmesi gerekir. Teşhisin ardından tedavi planı çizilerek, ameliyatta hangi göz içi merceğin uygulanacağına karar verilmelidir. Göz içi lensler de monofokal, multifokal, trifokal olmak üzere üçe ayrılır. Göz içine uygulanacak merceğin kararlaştırmasında gözün yapısı kadar  hastanın yaşam biçimi ve ihtiyaçları da tespit edilmelidir. Doğru mercek seçimi; hekimin deneyimi, uzmanlığı ve kurumun tıbbi donanımı kadar önemlidir.”         
                                                    
Ameliyat sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer? 
Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez: “Hastalardan aldığımız tepkiler ameliyatın ertesi günü görmede belirgin bir düzelme olduğu yönünde. Çalışanlar da 1 - 2 gün içerisinde iş hayatlarına dönebilmekte.  İyileşme süreci, hastadan hastaya göre farklılık göstermekle birlikte birkaç gün gibi kısa bir sürede görüş netliğine kavuşabiliyorlar.”
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.