Göz lazer ameliyatı yaş sınırı konusu, bir an önce gözlük ve lenslerden kurtulmak isteyen kişiler arasında en sık sorulan sorulardan biridir. Lazer göz ameliyatında yaş sınırı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu nedenle bu soruya net bir cevap vermek pek mümkün değildir. Ancak lazerle göz ameliyatı yaş sınırı genel olarak 18 yaş kabul edilmektedir.
Lazer ameliyatından önce ameliyat olma ihtimali olan hastanın göz numarası sabit bir numaraya ulaşmalıdır. Bu nedenle düzenli bir şekilde doktor randevusuna gidilmeli ve muayene olunmalıdır. Bu kontroller sonrasında doktorla birlikte karar vermek çok önemlidir.
Ergenlik çağındaki kişilerin görme bozukluklarından etkilenmesi, gözlük kullanımında zorlanması gibi nedenlerle sıklıkla lazer ameliyatına başvurması söz konusudur. Lazer göz ameliyatına halk arasında göz çizdirme ameliyatı adı da verilmektedir. Ergenlik döneminde yaşanan görme bozuklukları, bazen çocukları kötü etkileyebilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin de en sık sorduğu sorulardan biri, lazer göz ameliyatının yaş sınırıdır.
Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde bireyin tüm vücudu büyük bir değişime uğrar. Gözde görme bozuklukları ya da çeşitli durumların yaşanması bu dönemlerde en olası şeylerden biridir. 18 yaşından sonra bireyin ergenliği yavaş yavaş sona ermeye başlar. Vücut yapısı ve göz yapısı yerine oturur. Dolayısıyla ameliyat için genellikle 18 yaşa kadar beklenir.
Lazer Göz Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Göz çizdirme ameliyatı kaç yaşında yapılır sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişse de sınır 18 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa gelen bireylerin vücut yapıları da artık oturmaya başlayacağı için bu yaştan önce yapılan ameliyatlar sonrasında işe yaramayabilir. Kişinin göz bozukluklarına olan genetik yatkınlığı da burada çok önemli bir unsurdur. Erken yaşta yapılan lazer göz ameliyatı, ilerleyen yaşlarda kişinin göz numarasının artmasıyla işe yaramaz bir hale gelebilir.
Bu durumun yaşanma ihtimalinin azalması için düzenli doktor kontrolü şarttır. En az 1 yıldır değişmeyen bir gözlük numarasına sahip olmak önemlidir. Örnek vermek gerekirse 22 yaşınaysanız ve 4 ay önce göz numaranız değişmişse göz çizdirme ameliyatı için uygun görülmeme ihtimaliniz vardır.
Uzak ya da yakını görememe gibi durumlar haricinde daha ciddi görme bozuklukları ya da risk taşıyan durumlar söz konusuysa erken yaşta lazer göz ameliyatı olunabilir. Bunlar oldukça nadir karşılaşılan durumlardır. Bu nedenle gözlükten ya da lensten kurtulmak için yapılmak istenilen lazer ameliyatlarda yaş sınırı önemlidir.
Lazer Göz Ameliyatı Her Yaşa Uygulanır Mı?
Lazer göz ameliyatı kimlere uygulanır ya da yaş sınırı var mıdır soruları her yaştan insanın merak ettiği sorulardır. Reşit olmayan bireyler kadar ileri yaştaki bireyler de bu soruyu sıklıkla sormaktadır.
18 yaşından sonra yapılmaya başlanan bu ameliyat için bazı kriterlere sahip olmak çok önemlidir. Aynı şekilde yaşı ileri olan kişilerde de bazı kriterler söz konusudur. Yaş ilerledikçe göz yapısı değişir, göz merceğinde farklı sorunlar meydana gelebilir. Yaşı ileri olmasına rağmen çok başarılı lazer göz ameliyatı gerçekleştirilen hastalar olsa da kişinin sağlık durumu çok büyük bir faktördür.
Yaşlılarda kronik rahatsızlıklar olması gibi durumlarda mutlaka doktor konuşulmalıdır. Göz ile ilgili hastalıklar söz konusuysa doktor bu ameliyata izin vermeyebilir. Bu nedenle göz çizdirmek için ileri yaşları beklememekte de fayda vardır. Yaşlılarda ortaya çıkabilen katarakt gibi rahatsızlıklar lazer göz ameliyatının önünde bir engel oluşturabilir. Aynı şekilde genetik durumlar ve devamlı artan göz numaraları da buna engel olabilir.
Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Lazer göz ameliyatı sonrası doktorun tüm talimatlarına uymak kritik bir öneme sahiptir. Kişiler doktorun verdiği damlaları günü gününe kullanmalı, kontrollere zamanında gitmelidir. Ameliyattan sonra bir süre güneş gözlüğü takılması ve ışığa doğrudan bakılmaması önemlidir.
Ameliyat sonrasında birkaç saat yanma, batma gibi durumların oluşması son derece normaldir. Çünkü göz üzerinde vücudun alışık olmadığı bir işlem gerçekleşmiştir. Bu da farklı rahatsızlık hislerine neden olabilir. Ancak ameliyat sonrası semptomlar çok şiddetliyse mutlaka doktora danışmakta fayda vardır.
Eğer ağrılar artıyorsa ya da kişinin acı eşiği düşükse bu durumda kan sulandırıcı olmayan ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Ameliyattan sonra kesinlikle göz ovuşturulmamalı ya da doğrudan güneşe bakılmamalıdır. Gözün iltihap ya da enfeksiyon kapmaması en kritik durumlardan biridir. Bu nedenle ameliyattan sonra en az 2 gün boyunca kişi duş almamalıdır. Doktor kontrollerine mutlaka zamanında gidilmelidir.
Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Durumlar
Lazer göz ameliyatı sonrasında bazı doğal semptomlar görülebilmektedir. Bu semptomlar her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan en yaygın olanı, ameliyat sonrası batma hissidir. Göz tabakasında gerçekleştirilen işlemler nedeniyle ameliyat sonrası göz iyileşme sürecine girer. Bu süreçte batma sorunu en çok karşılaşılan durumlardan biridir ve son derece normaldir. Eğer durum dayanılmayacak bir noktaya gelirse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Ameliyat sonrası en sık karşılaşılan bir diğer durum göz sulanmasıdır. Göz, ameliyat esnasında çeşitli damla ve solüsyonlarla uyuşturulur. Ameliyat sonrası göz kuruluğu yaşanması ya da ameliyatın etkilerine bağlı olarak sulanması çok normaldir.
Ameliyat sonrasında baş ağrısı yaşamak çok normal bir durumdur. Göze yapılan işlemlerdeki ağrı bazen başa vurabilmektedir. Bu durumlarda ağrı dayanılmaz bir hale gelirse ya da kişi rahatlamak isterse ağrı kesici alabilir. Kullanılan ağrı kesicide kan sulandırıcı olmamasına dikkat edilmelidir.
Ameliyat sonrası ilk günde gözde batma, yanma, sulanma ve ağrı gibi sorunlarla karşılaşmak son derece muhtemeldir. Doktorun verdiği ilaçları aksatmamak, bol bol dinlenmek, gözlük kullanmak ve kontrollere zamanında gitmek, iyileşme sürecinin hızlanması için önemlidir.