Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu hastalıklarında ve romatizmal şikayetlerde gözle görülür bir artış oluyor. Güneşin yerini kara ve rüzgara bıraktığı bu günlerde olumsuz hava koşullarından etkilenen bir diğer organımız da gözlerimiz. Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez kış mevsiminde gözlerimizi korumak için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi;

Kış; Göz İltihaplarının En Sevdiği Mevsim!
Op. Dr. Nail Sönmez; “Kış aylarında dönem dönem hepimiz grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ediyoruz. Ateş, yutkunma zorluğu, öksürük, hapşırık, boğaz ve  kulak ağrısı gibi şikayetlerin temelinde gözle görülmez düşmanlarımız virüsler ve zararlı bakteriler yatıyor. Bu mikroplar solunum yollarımızı tehdit ettiği gibi gözlerimiz için de risk oluşturuyor. Tıbben konjonktivit olarak adlandırdığımız göz iltihaplarına virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonlar nedeniyle kış aylarında sıklıkla rastlıyoruz. Soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi hastalıklarda solunum yollarını etkileyen zararlı mikroplar gözlere de kolaylıkla bulaşarak konjonktivite neden olabiliyor. Göz iltihapları, alerjik ve kimyasal nedenlerle de oluşabilir. Kış aylarında artan hava kirliliği, ev tozu akarlarına, küf mantarlarına karşı alerjisi olanların soğuk nedeniyle  kapalı ortamlarda daha sık vakit geçirmesi alerjik konjonktiviti tetikleyebilir. Göz iltihaplarının oluşmasının bir diğer nedeni de göz kuruluğudur. Rüzgara yoğun bir şekilde maruz kalmak, kapalı ortamlardaki ısıtma sistemlerinden kaynaklı nem kaybı ve kuru hava gözlere zarar verir. Halk arasında göz nezlesi olarak da bilinen konjonktivit gözlerde sulanma, akıntı, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma, şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde en kısa zamanda mutlaka göz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Konjonktivitin  türü ve seyrine göre uygun bir tedavi  planı uzman hekim tarafından belirlenir.”

Karlı Havalar Gözün Düşmanı!
Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez kışın güneş gözlüğü kullanımının önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Kışın, yaz aylarındaki gibi güneş gözlüğü kullanmak gerekir. Hava sıcaklığının azalması güneşin zararlı ışınlarının etkisini yitirdiği anlamına gelmez. Özellikle karlı havalar gözlerimiz için risk oluşturur. Kar, güneşten kaynaklı zararlı ultraviyole ışınlarının yansımasına neden olur.  Açık alanda çalışanların, kar topu oynayarak saatlerce dışarıda vakit geçirenlerin, kar sporları ile uğraşanları dikkatli olması gerekir. Kayak yapanlar mutlaka koruyucu gözlükler kullanmalıdır. Kardan göze yansıyan ışınlar kornea yanığı dediğimiz, bu tabakada ağır hasarlara sebep olabilir. Yoğun güneş ışığına maruz kalınması göz eti olarak bilinen pterjium, katarakt, sarı nokta hastalıklarına davetiye çıkarır.”

Göz Sağlığınız için Faydalı İpuçları
Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez, kış aylarında gözleri korumak için günlük hayatımıza yönelik önerilerini paylaştı; “Kış aylarında vücut direncinin düşük olması, kapalı, karanlık havalarda serotonin yani mutluluk hormonunun azalması ve stresin artması da hassas organımız gözlerimiz için hastalık risklerini arttırıyor.  Kış aylarında bazı basit uygulamalarla gözlerimizi koruyabiliriz.”

El temizliğine her zaman olduğu gibi kış aylarında da özen gösterin ve ellerinizi sık sık yıkayın. Bir çok solunum yolu hastalığı bulaşıcıdır. Dokunmak, kaşınmak, ovalamak gibi çoğunlukla farkında olmadan yaptığımız hareketlerle mikropların gözümüze yayılmasına neden olabileceğimiz gibi başkalarının sağlıklarını da tehlikeye sokarız.

Gözlerinizi ovuşturmaktan ve kaşımaktan kaçının.

Soğuk algınlığı, grip gibi durumlarda kullanıp atabileceğiniz kağıt mendilleri tercih edin. Kullandığınız mendillerin ikinciye tekrar kullanılmaması hijyen açısından önemlidir, buna özen gösterin. 

Özellikle soğuk algınlığı, grip gibi durumlarda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmelidir. Ortak havlu kullanılmamalıdır. Eğer pamuklu havlu kullanıyorsak el havlumuzu, yüz havlumuzu ayırmak, gözlerimizi kurulamak için özel bir havlu bulundurmak gerekir.

Göz kuruluğunu önlemek için evinizi ya da iş yerinizin havasını nemlendirin. Kalorifer peteği arasına yerleştireceğiniz ya da bir kap içerisinde uygun bir alana bırakacağınız su işinizi görecektir.

Kontakt lensler gözlerin daha çabuk kurumasına neden olur. Özellikle uzun saatler boyunca bilgisayar  kullananlar göz kuruluğundan daha çok etkilenir. Doktorunuza başvurursanız göz kuruluğunun giderilmesi için size uygun göz damlası verecektir.

Güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için kış aylarında da güneş gözlüğü kullanın. UVA ve UVB ışınlarını %99 - %100 oranında bloke eden gözlükler tercih edin. Özellikle kayak yapanlar ve karda açık havada çalışanlar gözleri yanlardan, yukarıdan ve yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak büyülükte gözlükleri tercih etmelidir.

Hiçbir belirti ya da şikayet küçük önemsiz değildir. Kulaktan dolma bilgiler mevcut bir hastalığın ilerlemesine ve başka bir hastalığın oluşmasına neden olabilir. Gözünüzle ilgili şikayetlerde ilk başvuracağınız kişi uzman bir hekim olmalıdır. 

Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.