Kudret Göz İstanbul’dan Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi gençlerde sıklıkla rastlanmasına rağmen fazla bilinmeyen bir göz hastalığı yalancı miyop hakkında bilgi verdi:

“Hemen hemen herkes tarafından miyop, hipermetrop ve astigmat hastalıkları tanınır, kimi zaman bu hastalıklar birbirlerine karıştırılsa da her birinin görme bozukluğu olduğu iyi bilinir. Yalancı miyop sıklıkla görülmekle beraber çoğu kişinin yabancı olduğu bir hastalıktır. Yalancı miyop, gözlerin odaklanma yeteneğini sağlayan siliyer kasların spazmına bağlı olarak uzağı görememe problemidir. Siliyer kaslar gözün herhangi bir mesafede net görüş sağlamak için göz merceğinin  bombeliğini değiştirerek tıpkı fotoğraf makinesinin objektifi gibi odaklanmasını sağlar. Kısa mesafeli görüş gerektiren durumlarda odaklanmak için göz kasları kasılır. Gözleri dinlendirmeden uzun süreli kitap okumak, yazı yazmak, bilgisayar, tablet ve artık hepimizin cebinde olan akıllı telefonlarla uzun vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir. Biz bu durumu yalancı miyop olarak adlandırıyoruz.”

Şikayetler Migrenle Karışabilir!
Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi, yalancı miyopun akıllı telefonların yoğun olarak kullanılması sonucu özellikle gençlerde görüldüğünün altını  çizdi: “Yalancı miyopiye, teknolojinin -bilgisayar, ellerden düşmeyen tablet ve akıllı telefonların -  etkisiyle özellikle gençlerde sıklıkla rastlamaktayız. Bununla birlikte ofiste bilgisayar başında çalışan muhasebeci, grafiker, bankacı ve benzeri meslek grupları da risk altındadır. Bulanık görmenin yanı sıra göz ağrısı, göz yorgunluğu, ışığa karşı aşırı duyarlılık yani fotofobi,  baş ağrısı, görme keskinliğinde değişkenlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan şikayetler migrenle karıştırılmasına yol açabilir. Bazen üst boyuna, üst boyundan da omuzlara kadar yayılacak şiddetli baş ağrılarının görülmesine neden olur.”

Gözleri Dinlendirmek Şart!
Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi yalancı miyop tedavisi konusunda bilgi verdi: “Yalancı miyop, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres  sonucu ortaya çıkar. Bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, üveit yani gibi göz içi iltihapları da yalancı miyopa neden olabilmektedir. Detaylı bir göz muayenesinin ardından, nedenleri saptanarak tedavi planı çizilir. Muayene esnasında numara değişkenliğinin önüne geçmek ve net görmenin sağlanması için gözlere damla damlatılarak, siliyer kasları uyuşturulur. Tedavide öncelikle ortaya çıkma nedeninin ortadan kaldırılması gerekmektedir.  Gözün zorlanmasından kaynaklı Siliyer kas spazmlarında gözün dinlendirilmesi gerekir. Tedavide çeşitli göz damlaları, gözlük reçete edilebilir. Yalancı miyopun tedavi süresi hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir. 

Gündelik Hayatta Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi:
Telefon, tablet, gazete, kitap gibi yakın odaklı işlerde 50 cm veya kol mesafesini koruyun.
Kitap okurken oturarak okumak mesafemizi korumamızı sağlar. Yatar pozisyonda, uzanarak kitap okumamaya dikkat edin.
Bilgisayar ve tablet gibi ortamlarda film veya dizi izlemek yerine televizyona aktararak izlemeyi tercih edin. 
Ayrıca her saat başı 5 – 10 dakika uzağa bakarak gözü dinlendirmek önemlidir.

Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.