Vitrektomi Ameliyatı

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Vitrektomi Ameliyatı
Opr. Dr. Nail Sönmez
16 Ocak 2025
18868 Görüntülenme
İçindekiler

Vitrektomi Ameliyatı Nedir?

Vitrektomi ameliyatı gözün arka bölümünde meydana gelen hastalıklar için uygulanan cerrahi operasyondur. Göz içerisinde birtakım nedenlere dayalı olarak kanamalar meydana gelebilir. Aynı zamanda diyabete bağlı olarak göz içerisinde zar oluşumu gerçekleşebilir. Hem kanamaların durdurulması hem de göz içerisinde oluşan zarların soyulması için vitrektomi ameliyatına ihtiyaç duyulur.

Bunlara ek olarak göz içerisinde dekolman varsa retinanın yerine yerleştirilmesi ve yırtık bölgelerin lazerlenmesi de cerrahi uygulama ile yapılmaktadır. Gözün iç yapısında bulunan vitreus adı verilen jelin bu ameliyat ile temizlenmesi sağlanır.

Vitrektomi Ameliyatı Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Vitrektomi ameliyatı göz içinde bulunan vitreus ile retinayı etkileyen birçok hastalık için yapılabilir. Aşağıdaki hastalıklar için Vitrektomi ameliyatının yapılmasına karar verilebilir:

  • Şiddetli göz enfeksiyonları
  • Göz travmaları
  • Göz içerisindeki yabancı cisimlerin çıkarılması
  • Retina tabakasında ince zar gelişimi
  • Maküler delik
  • Şeker hastalığı kaynaklı görme sorunları
  • Retina dekolmanı
  • Göz iç yapısında meydana gelen kanamalar

Yukarıda belirtilen rahatsızlıkların giderilebilmesi için vitrektomi ameliyatı yapılabilir. Aynı zamanda yaşa bağlı olarak makula dejenerasyonu olan hastaların bir kısmı için de bu ameliyat gerekli olabilmektedir. Gözün retina bölgesinde meydana gelen hastalıklar tedavi edilmediğinde ve kendi haline bırakıldığında bir süre sonra görme yetisi giderek azalır. Bu da kişilerin görme performansında ciddi bir düşüş ortaya çıkarır ve görme kaybı kalıcı olabilir. Kişilerde görme performansının düşmesi gözlerin küçülmesine, kızarıklık görülmesine ve daha birçok problemin beraberinde gelmesine neden olur. Vitrektomi ameliyatı önerilmesinin en büyük nedeni de kişilerin görme performansını artırarak yaşam kalitelerini yükseltmektir. Bu cerrahi operasyon her göz için farklı süreç isteyebilir. Bazı hastalarda birden fazla ameliyat gereken durumlar da olabilir.

Vitrektomi Ameliyatı Öncesi Süreç Nasıldır?

Vitrektomi ameliyatı olacak kişiler için lokal anestezi uygulanır. Bundan dolayı operasyon öncesinde hastaların dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunur. Eğer hastalar kan sulandırıcı ilaç kullanıyorlarsa bu ilacın ameliyattan yaklaşık 5 gün önce kesilmiş olması gerekir. Bununla birlikte şeker hastaları ve tansiyon hastalarının ilaçlarını aksatmadan alması doktorun önemle üzerinde durduğu bir konudur.

Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vitrektomi ameliyatı için kişilerin öncelikle belirli ölçümlerden geçmesi gerekir. EKG ve tansiyon gibi birtakım kontrollerden geçirilmeleri önemlidir. Bununla birlikte hastaya operasyon öncesinde göz bebeğinin büyümesi için birkaç defa damla verilir. Operasyon süresi en fazla 2 saat sürer. Bununla birlikte yapılan işlemin detayı ve hastalığın türü süre üzerinde etkilidir. Vitrektomi ameliyatı sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır ancak çocuk hastalar ve nadir durumlar için genel anestezi de uygulanabilir. Operasyon sırasında göz içerisine girilir ve gözün beyaz kısmı olan sklera adı verilen kısmında 3 tane delik açılır.

Bu bölgelerden kesici prob ya da lazer ile gözün içerisine girilerek operasyona başlanır. İşlemler başlamadan önce gözün uyuşturulması hastanın bir şey hissetmemesine imkân sağlar. İşlemler ise hastalığın türüne göre yapılır. Retina üzerinde bulunan zarlar soyulur veya temizleme yapılır.

Vitrektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Vitrektomi ameliyatı başlarken gözün içerisinden temizlenen vitreus jeli yerine tampon malzeme kullanılması gerekebilir. Bu maddeler silikon yağı, hava ya da gaz olabilir. Eğer göze silikon yağı verilmiş ise ameliyat sonrasında 6 aylık süre dolmadan bu maddenin temizlenmesi gerekir. SF6 gazı verilmesi durumunda ise ameliyat tamamlandıktan sonra ilk gün kişinin görme yetisi azalabilir ancak gaz yavaş yavaş uçar ve göz yaklaşık iki hafta içerisinde normal görmeye başlar. Ameliyat tamamlandıktan sonra göz bandajlanır ve kapatılır. Operasyon tamamlandıktan sonra hasta aynı gün evine dönebilir. Ancak ertesi gün mutlaka muayene olması gerekir. Göz açılarak ölçümleri alınır ve doktorun verdiği damlaların kullanımına başlanır. Retina hastalıklarının zamanında tedavi edilmemesi ilerleyen süreçte kişilerin görme yetisini tamamen kaybetmesine neden olabilir.

Vitrektomi Ameliyat Ücreti Ne Kadar?

Vitrektomi ameliyatı fiyatları altta yatan nedene, yapılacak operasyona bağlı olarak gözünüze yapılacak özel muayene ve detaylı ölçümlere göre değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

Tedavi Hakkında
Operasyon Süresi 1-2 Saat
İyileşme Süresi 3-4 hafta
Anestezi Tipi Lokal veya Genel Anestezi
Sık Sorulan Sorular

Ameliyat sırasında lokal veya genel anestezi uygulanır. Göz üzerinde küçük kesiler açılarak vitreus dokusu alınır ve yerine steril sıvılar veya gazlar yerleştirilir.

Hayır, lokal veya genel anestezi kullanıldığı için ameliyat sırasında ağrı hissedilmez. Ameliyat sonrası hafif bir rahatsızlık olabilir.

Tam iyileşme süresi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişir. Ancak hasta genellikle birkaç gün içinde günlük aktivitelerine dönebilir.

Görmenin tam olarak netleşmesi birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. İyileşme süresi hastanın genel sağlık durumuna ve ameliyatın kapsamına bağlıdır.

Ameliyat sonrası göz damlalarının düzenli kullanılması, gözlerin ovuşturulmaması ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması önemlidir. Doktorunuzun önerilerine mutlaka uyulmalıdır.

Ameliyat sırasında vitreus yerine göz içine gaz veya silikon bazlı sıvılar yerleştirilebilir. Gaz, retinanın doğru pozisyonda tutulmasına yardımcı olur ve zamanla vücut tarafından emilir.

Gaz balonu yerleştirilen hastaların belirli bir pozisyonda uyuması ve uçak yolculuğu yapmaması önerilir. Bu konuda doktorunuz size özel talimatlar verecektir.

Evet, bazı durumlarda ikinci bir vitrektomi gerekebilir.

Vitrektomi genellikle kalıcı bir tedavi sağlar. Ancak altta yatan hastalık ilerliyorsa, ek tedaviler gerekebilir.

Bazı durumlarda, özellikle kataraktı olan hastalarda, vitrektomi sırasında katarakt cerrahisi de yapılabilir.

Ameliyat için genel sağlık durumu uygun olmayan veya cerrahinin risklerinin daha yüksek olduğu bazı hastalar vitrektomi için uygun olmayabilir. Doktorunuz detaylı bir değerlendirme yaparak bu konuda bilgilendirme yapar.
BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP