Şaşılık Nedir?
Her iki gözün aynı yöne bakmaması ve paralel hareket edememe durumudur. Bir göz düz bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı ya veya aşağıya doğru kayabilir. Bu durum gözlerin uyumlu çalışamadığı bir durumu ifade eder ve şaşılık olarak adlandırılır. Şaşılık, genellikle doğuştan gelir ancak sonradan da gelişebilir.
Şaşılık Neden Olur?
Şaşılığın birçok sebebi olabilir. Genetik faktörler, ailede şaşılık öyküsü olan çocuklar, gözlük ihtiyacı olduğu halde kullanılmaması, göz kapağı anormallikleri, veya gözü kontrol eden kaslardaki bozukluklar gibi durumlar şaşılığa sebep olabilir. Ayrıca, bazı nörolojik veya konjenital problemler (Down Sendromu veya beyin felci gibi durumlar) şaşılığa yol açabilir.
Şaşılık Belirtileri Nelerdir?
Şaşılığı olan bir kişi, her iki gözünü birlikte kullanmak için başını eğebilir veya ışığa karşı hassasiyet gösterebilir. Okuma sırasında tek gözünü kapatma, çift görme, baş ağrısı gibi belirtiler de şaşılığın habercisi olabilir. Bir gözde kayma (en tipik bulgusudur).
Şaşılığın Sebepleri ve Kayma Çeşitleri
Kalıtsal faktörlerin yanı sıra, göz kapağı anormallikleri veya göz kaslarında anormallikler gibi durumlar da şaşılığa yol açabilir. Şaşılığın farklı türleri de vardır, içe kayma (Esotropya), dışa kayma (Ekzotropya), yukarıya kayma (Hipertropya) ve aşağıya kayma (Hipotropya) gibi.
Yalancı Şaşılık Nedir?
İçe ya da dışa doğru gözün dönmesi (siklorotasyon) Burun kökünün basık olması, yüz asimetrisi, göz kapağı anomalileri nedeni ile gerçek şaşılık olmadığı halde kayma varmış gibi izlenebilir. Bu duruma yalancı şaşılık adı verilir. Yalancı şaşılık, doktorlar tarafından teşhis edilmelidir. Işığa dayalı testler, korneanın ışık yansımalarının simetrik olduğunu gösterirken, kapama testleri gözlerde herhangi bir hareket olmadığını belirleyebilir. Ayrıca, yalancı şaşılığa tek taraflı ekzoftalmus yüksek miyopi ve yüzdeki asimetri gibi faktörler de katkıda bulunabilir.
Şaşılık Tedavisi
Şaşılık tedavisinde amaç, kişinin özelliklerine göre değişmekle birlikte, genel olarak görme keskinliğinin arttırılması, gözdeki kaymanın düzeltilmesi eğer varsa anormal baş pozisyonunun, çift görmenin düzeltilmesi, serbest göz hareketlerinin sağlanması ve kozmetik yakınmaların giderilmesidir.
Şaşılık Cerrahisi
Şaşılık cerrahisinin amacı birbirine paralelliği bozulmuş gözlerin tekrar paralel olmasını sağlamaktır. Cerrahi işlemin açıklanması;
Göz Tembelliği Nedir?
Bebeklik ve erken çocukluk döneminde görmenin herhangi bir sebepten dolayı etkilenmesi sonucunda gelişen kalıcı görme kaybıdır.Göz tembelliği, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir, örneğin şaşılık veya doğuştan katarakt gibi durumlar göz tembelliğine yol açabilir.
Göz Tembelliğinin Sebepleri ve Belirtileri
Göz tembelliği, genellikle şaşılık veya göz kapağı anormallikleri gibi faktörlerden kaynaklanır. Belirtileri arasında bulanık görme, çift görme veya gözde kayma gibi durumlar yer alabilir.
Göz Tembelliğinin Tedavisi
Göz Ameliyat Fiyatı Ne Kadar?
Şaşılık tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucunda şaşılığa bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.