Retina Dekolmanı Nedir?
Retina, gözümüzün arka kısmında yer alan ve görmemizi sağlayan sinir tabakasıdır. Retina tabakasının herhangi bir nedenden dolayı, yırtılması yerinden ayrılması ani görme kaybına neden olabilir.
Miyoplar retina yırtıkları ve dekolman açısından yüksek risk grubunu oluştururlar. Glokom hastalarında retina yırtıklarına daha sık rastlanır.
Eğer bir gözde retina dekolmanı oluşmuşsa %10 ihtimalle diğer gözde de oluşabilir. Bulgular açısından dikkatli olunmalıdır.
Yaşlanmayla veya dejeneratif hastalıklar neticesinde vitreus dokusunda bozulmalar başlar. Mevcut jel kıvamı değişir, sıvılaşır, pıhtılaşır ve vitreusun retinaya yapışık olduğu yerlerden yavaş yavaş ayrılır. Bu ayrılmaya arka vitreus dekolmanı denir. Vitreus dekolmanı retinası sağlam olan kişilerde çoğunlukla problemsiz olarak sonuçlanır. Bazı durumlarda ise retina bir veya birkaç yerden yırtılır. Bu yırtık yerinden sıvı girmeye başlar ve retinayı bulunduğu yerden ayırır. Bu duruma retina dekolmanı denir. Retina yerinden ayrıldığında fonksiyonunu yapamaz.
Görmeyi ciddi şekilde tehdit eden bir göz problemi olan retina dekolmanı, retina sinir tabakasının altındaki pigment epiteli tabakasından ayrılmasıdır. Çoğunlukla retinada oluşan yırtık veya deliği takiben bu iki tabakanın arasına sıvı sızmasıyla gelişir. Bu ayrışma rutubet görmüş bir duvar kağıdının duvardan ayrılmasına benzer.
Retina yırtığı ve takip eden retina dekolmanı oldukça ciddi hastalıktır. Hastalık kendiliğinden iyi olmaz. Tedavi edilmezse körlüğe varan ciddi görme kayıplarına sebep olabilir. Işık çakmaları, gözde uçuşan lekeler mutlaka retina dekolmanı anlamına gelmez, fakat mümkün olduğunca erken dönemde göz doktoruna müracaat edilmelidir.
Bazı retina dekolmanları normal göz muayenesi esnasında tespit edilir. Retina yırtığı veya erken evredeki bir retina dekolmanını tespit etmek için daha dikkatli bir muayene gerekir. Ailede öyküsü bulunanların sık göz muayenesi olması ve bulgular konusunda bilgili olması gerekir.
Dekolman ne kadar ileri seviyede ise ameliyattan sonra başarıda o kadar düşük olacaktır. Bu yüzden bulgulan fark edince gecikmemek önemlidir.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı, görme kaybı ile sonuçlanabilen ve aciliyet gösteren bir hastalıktır. Bu yüzden belirtileri önem taşır. Bu belirtiler şunlardır:
Bir süre sonra dekole olan bölümde görme alanı defekti ortaya çıkar, görme bulanıklaşır, bazen hareket eden gri bir perde algılanır.
Eğer yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı mevcut ise, vakit kaybetmeden bir retina muayenesinden geçilmelidir.
Retina Dekolmanı Tanısı Nasıl Belirlenir?
Gözbebeğini büyüterek göz muayenesi yapılır. Vitreus ve retina bölgesi geniş alanda incelenir. Biyomikroskopide ön kamarada ve ön vitreus içinde hücre sık görülür. Göz dibi (fundus) muayenesinde retinada yırtıklar saptanır. Yırtıklar oval, at nalı ya da yarımay biçiminde olabilir. Yırtılan retina tabakası bir damar üzerinden geçiyorsa göz içine bir kanama görülür. Yırtılan ve dekole olan retina kabarık ve beyaz renkte görünür, göz hareketleriyle serbestçe dalgalanır. Özellikle kanamaya bağlı fundus muayenede seçilemeyen dekolmanı tespit etmek için ultrasonografik inceleme yapılır.
Periferik tutulumlu retina dekolmanında görme alanında daralma izlenir. Makulanın da dekole olmasıyla hastanın merkezi görmesi bozulur. Bazı ağır durumlarda görme düzeyi el hareketlerine kadar düşer.
Retina dekolmanı olan gözde göz içi basıncı sağlam göze göre düşüktür. Biyomikroskopide ön kamarada ve ön vitreus içinde hücre sık görülür. Yırtılan ve ayrışmış (dekole) olan retina yapılan fundus muayenesinde kabarık ve beyaz renkte görünür ve göz hareketleriyle serbestçe dalgalanır.
Retina Dekolmanı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Amaç retina dekolmanı gelişmeden ortaya çıkan yırtıklanı önlemektir. Bazı olgularda ise retina yırtıkları hiç tedavi edilmeden takip edilebilir. İleride yırtık oluşturabilecek bazı ince ve yapısı bozulmuş durumlarda ise laser fotokoagülasyon tekniği ile lazer atışları yaparak kontrol altına alınabilir. Bu işlem ağrısız bir işlemdir ve pek fazla rahatsızlık vermeden muayenehane şartlarında yapılabilir. Lazer uygulandığı bölgede retina sinir tabakası altındaki pigment tabakasına yapıştırır ve böylece içinden sıvı sızması önlenir. Lazer tedavisi o an problemli olan bölge için yapılmış olur. Günün birinde aynı gözün başka bir bölgesinde de yırtıklar oluşursa yine göz içi dekolman tehlikesiyle karşılaşabilir. Bu yüzden retinasında problem çıkmış hastalar sık sık göz dibi muayenesinden geçirilirler.
Retina dekolmanı gelişen hastalarda ise tek tedavi cerrahidir. Ameliyat yöntemi, retina dekolmanına sebep olan retina yırtığının sayısına, büyüklüğüne, yerine, şekline ve retina dekolmanının süresine göre değişebilmektedir.
Diyabet rahatsızlığı, travma vs. sonucu ortaya çıkabilen dev yırtıklı dekolmanlara vitrektomi denilen özel bir ameliyat tekniğiyle müdahale edilir. Tüm vitreus göz içinden temizlenerek retinanın çekilmesi veya gerilmesi önlenir. Dekolmanın tam düzelmediği hastalarda aralıklarla ikinci, üçüncü ameliyatlar gerekebilir. Her cerrahinin olduğu gibi vitrektominin de bazı riskleri vardır. Ancak retina dekolmanı tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı veya körlükle sonuçlanır.
Cerrahi sonrası hastada bir miktar rahatsızlık olabilir. Cerrahiden sonra bir süre daha ışık çakmaları ve uçuşan cisimler görülebilir. Gözün içine gaz kabarcığı uygulanmışsa hasta başını bir süre yüzükoyun pozisyonda tutması gerekebilir. Yine gaz kabarcığı verilen hastalar bu gazın kaybolmasına kadar uçak seyahati yapmaları veya yüksek irtifalı yerlere gitmeleri sakıncalıdır.
Retina Dekolmanı Operasyonu Sırasında Neler Hissedeceksiniz?
Eğer dekolman erken dönemde tedavi edilmezse retinada yapışıklıklar meydana gelebilir, bu da operasyon sonucunu olumsuz etkiler.
Operasyondaki amaç ayrılmış olan retinanın yerine yapıştırılması ve yırtıkların tekrar yapıştırılarak kapatılmasıdır.
Bu amaçla çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ancak burada önemli olan olabildiğince acil müdahale edilmesidir.
Retina dekole olduktan sonra tek tedavi seçeneği cerrahidir. Vitrektomi denilen cerrahi tedavi ne kadar erken uygulanırsa görme düzeyi o kadar olumlu etkilenecektir. Vitrektomi operasyonu 30 dk - 1 saat sürmektedir. Lokal anestezi uygulandığı için hasta ile devamlı iletişim halinde bulunulur.
Retina Dekolmanı Oluşumundan Nasıl Korunulur?
Kendiliğinden gelişen retina dekolmanında en önemli risk faktörü yaşlanmadır. Ailesinde retina dekolmanı olan kişiler kendilerinde de problem olabilir diye dikkatli olmalıdırlar. Yüksek miyopisi olan gözler retina dekolmanı açısından diğer bir risk grubunu oluşturmaktadır. Yüksek miyoplarda yapısal olarak retina tabakası oldukça incelmiştir. Özellikle incelen bölgelerden Özellikle incelen bölgelerden retina yırtılır ve bu yırtık sonucunda retina dekolmanı meydana gelebilir.
Bu yüzden özellikle yüksek miyobu olan hastaların sinek uçuşmalarında artış olması binlerce kurum yağması gibi noktacıkların görülmesi ve şiddetli ışık çakmalarının mevcudiyetinde retinada yırtılmanın gelişmiş olabileceği akılda tutulmalıdır.
Retinada sadece yırtığın bulunduğu dönemde ameliyata almadan göze lazer tedavisi uygulayarak hastalık kontrol altına alınabilir. Yırtık oluşumu sırasında retinal damarlardan kanamalar olabilir. Bu durumda mutlaka retina dekolmanından şüphe edilmesi gerekir. Ultrasonografi bunu ayrıştırmada son derece önemli bir testtir.
Retina dekolmanın her zaman altta yatan bir sebebi bulunmayabilir ve görme merkezini tutmadığı zamanlar ani görme değişikliklerine neden olmayıp sinsi olarak seyredebilir. Genellikle retina dekolmanı bir yırtık sonrasında başlar.
Retina Dekolmanı Nasıl Ameliyat Edilir?
Eğer retina dekolmanına sebep olan yırtıklar çok sayıda ise, büyükse, yerleşimleri alışılandan farklı ise, yırtık saptanamıyor ise, eşlik eden başka hastalıklar varsa (göz içi kanaması gibi) ya da üzerinden zaman geçmiş ise vitrektomi ameliyatı uygulamak gerekebilir. Vitrektomi ameliyatında retina dekolmanına gözün içinden müdahale edilir.
Tedavinin Kabul Edilmemesi Durumunda Karşılaşılabilecek Komplikasyonlar
Retina dekolmanı görmeyi ciddi şekilde tehdit eden bir göz problemidir. Orta yaş ve üzerinde daha sık olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. Acil olarak tedavi edilmezse, kısmi veya tam görme kaybına neden olabilir.
Retina Dekolmanı Ameliyat Fiyatı Ne Kadar?
Retina dekolmanı ameliyat fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.