Keratokonus

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Keratokonus
Opr. Dr. Mehmet Ali Özdil
16 Ocak 2025
9966 Görüntülenme
İçindekiler

Keratokonus Hastalığı Nedir?

Gözün en ön tabakasını kornea adı verilen saydam tabaka oluşturur. Kornea tabakası cisimleri net olarak görebilmemizi sağlaması ve gözün kırma derecesini belirlemesi açısından önemlidir. Kornea normalde belirli bir bombeliğe sahiptir, ancak keratokonus hastalarında bu bombelik giderek artar ve kornea öne doğru sarkar. Korneanın keratokonus hastalarındaki gibi öne doğru bombeleşmesindeki artış sonucu astigmat meydana gelir. Keratokonus hastalarında meydana gelen astigmat, göz korneanın tamamında simetrik olmadığı için kontakt lens ya da gözlükle tam düzeltilemez ve hastaların hayat kalitesi düşer, görme kalitesi ileri derecede etkilenebilir.

Keratokonus

Keratokonus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Düzensiz miyop ve astigmat gelişimi
  • Işığa duyarlılığın artması
  • Çift görme
  • Gözde kamaşma
  • Işıkların çevresinde halkalar görme
  • Yanma
  • Batma
  • Kızarıklık
  • Araba kullanırken hayalet görüntüler ortaya çıkması

Keratokonus Tedavisi

Keratokonus hastalığı ilerleyici olarak seyrettiğinden hastanın görüş kalitesiyle ilgili şikayetler giderek artma eğilimindedir. İleri yaşlara gelindiğinde ise kornea merkezinde kalıcı beyaz bir leke meydana gelir ki bu dönemde artık keratoplasti (göz nakli) kaçınılmazdır. Erken dönemde olan hafif seyreden hastalarda ise irregüler yani düzensiz astigmat hayatı oldukça olumsuz etkiler. Bu tip astigmat tedavisini gözlükle düzeltmek mümkün değildir. Bu yüzden keratokonus hastaları kendilerine defalarca reçete edilen gözlüklerinden memnun değildir ya da defalarca kontakt lens denemeleri başarısız olabilir.

Keratokonus tedavisinde hastalığın seviyelerine bağlı olarak tedavi seçenekleri değişmektedir. Bu seçenekler şu şekilde sıralanabilir:

Keratokonus Tedavisi Fiyatı Ne Kadar?

Keratokonus giderek ilerleyen bir hastalık olduğu için, tedavisi hastalığın hangi aşamasında tanı konulduğu ve korneanın ne kadar etkilendiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Keratokonus tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

Sık Sorulan Sorular

Keratokonusun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik yatkınlık, göz ovuşturma alışkanlığı, alerjik durumlar ve bazı çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Keratokonus, detaylı bir göz muayenesiyle teşhis edilir. Göz doktoru kornea topografisi adı verilen bir yöntemle korneanın şeklini ve eğriliklerini analiz ederek tanıyı koyabilir.

Evet, keratokonus genellikle ilerleyici bir hastalıktır. Ancak ilerleme hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve çoğu vakada genç yaşlarda daha hızlı ilerler.

Keratokonusun erken evrelerinde gözlük kullanılabilir. Ancak ilerleyen vakalarda gözlükler yeterli olmaz ve sert kontakt lensler veya diğer özel lens türleri gerekebilir.

Keratokonus genetik faktörlerle ilişkilidir ve aile bireylerinde keratokonus öyküsü olan kişilerde daha sık görülür. Genetik yatkınlığı olan kişiler düzenli göz muayenesi yaptırmalıdır.
BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP