Keratit
Keratit, gözün ön kısmında yer alan ve şeffaf kubbe şeklindeki kornea tabakasının iltihaplanmasıdır. Kornea, ışığın göze girmesine ve net bir şekilde görmemize olanak tanıyan önemli bir doku tabakasıdır.
Keratit, enfeksiyonlar, yaralanmalar, otoimmün hastalıklar ve alerjiler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Keratit tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişmektedir.
Keratit Nasıl Oluşur?
Keratit, göz ağrısı, kızarıklık, bulanık görme ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilere neden olabilirken, Keratit'in oluşmasında etkili olan pek çok neden bulunmaktadır. Bakteriyel, viral, mantar ve parazitler olmak üzere çeşitli mikroorganizmalar keratite neden olabilir. En yaygın enfeksiyon türleri şunlardır.
Gözün çizilmesi veya delinmesi gibi travmalar keratite neden olabilirken, göz kuruluğu da korneanın iltihaplanmasına ve keratite yol açabilmektedir. Bazı alerjilerin yanı sıra, romatoid artrit ve lupus gibi bazı otoimmün hastalıklar keratite yol açabilmektedir.
Kontakt lenslerin yanlış kullanımı veya uzun süreli kullanımı da keratite neden olabilmektedir.
Keratit Belirtileri Nelerdir?
Keratit belirtileri yaşıyorsanız, derhal bir göz doktoruna görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, kalıcı görme kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle en yaygın keratit belirtileri arasında şunlar yer almaktadır.
Keratit Tedavisi
Keratitin birçok farklı nedeni olabilir ve nedenine bağlı olarak, tedavi seçenekleri de değişiklik gösterir. Keratit türleri şunlardır.
Keratit tanısı, göz doktoru tarafından yapılan bir fizik muayene ve çeşitli testler ile konulur. Doktorunuz, gözlerinizi inceleyecek ve semptomlarınız hakkında sorular soracaktır. Ayrıca enfeksiyonun nedenini belirlemek için gözlerden örnekler alabilir.
Keratitin tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Enfeksiyöz keratit vakalarında, doktorunuz antibiyotik, antiviral veya antifungal ilaçlar reçete edecektir. Atoksik keratit vakalarında, steroidler veya antihistaminikler gibi ilaçlar kullanılabilir.
Herpetik keratit için antiviral ilaçlar kullanılır. Travmatik keratit vakaları, hasarlı dokuların onarılmasını gerektirebilir. Kuruluk keratiti içinse gözyaşı damlaları veya merhemler kullanılabilir.
Keratit Tedavisi İyileşme Süreci
Keratitin nedenine bağlı olarak, tedavi antibiyotik, antiviral veya antifungal ilaçlar, steroid damlaları veya merhemler ve ağrı kesiciler içerebilir. İyileşme süreci, keratitin ciddiyetine, nedenine ve bireyin genel sağlık durumuna bağlı olarak kişiden kişiye değişir.
Hafif keratit vakaları birkaç gün ila bir hafta içinde iyileşirken, daha şiddetli vakalar birkaç hafta veya ay sürebilir. Keratit tedavisinden sonra iyileşmeyi optimize etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır.
Keratit Tedavi Fiyatı Ne Kadar?
Keratit tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.