Katarakt Cerrahisi

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Katarakt Cerrahisi
Opr. Dr. Osman Şenbilgin
16 Ocak 2025
25570 Görüntülenme
İçindekiler

Katarakt Nedir?

Katarakt günümüzde birçok kişide görülebilen ve tedavisi mümkün olan göz hastalıklarından biridir. Göz içinde normalde saydam yapıdan olan lensin bulanıklaşması ve ışığı yeterince geçirememesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkış nedenleri ve nasıl seyredeceği hastadan hastaya değişebilir.

Katarakt cerrahisi en güven veren operasyonlar arasında yer alır. Bununla birlikte kolay şekilde uygulanabilen bir operasyon olması katarakt rahatsızlığının kısa sürede giderilmesinde önemli bir etkendir. Özellikle çok geç kalınmamış ve erken dönemde uygulanan operasyonlar ile riski en aza indirilen hastalıklardan biridir.

Katarakt Nedenleri Nelerdir?

Katarakt göz rahatsızlığı birçok nedene dayalı olarak gelişebilir. Tedavisinin yaptırılması zorunlu olan göz rahatsızlıkları arasında bulunur. Ancak katarakt cerrahisi ile tedavisi yapılarak gözün sağlığına kavuşması sağlanır. Bazı katarakt türleri standart göz ve lensten farklı özellikler taşıyabilir. Böyle durumlarda operasyon için farklı uygulamalardan ve ek aletlerden yararlanılabilir. Kataraktın en önemli nedenleri arasında ise şunları saymak mümkün olur:

  • Yaşın ilerlemesi
  • Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak
  • Toksik kimyasal maddelere maruz kalmak
  • Vücut metabolizmasında değişiklikler
  • Toksik kimyasal maddeler
  • Travma

Katarakt Belirtileri

Gibi durumlar kataraktın gelişmesine neden olabilir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak 52- 64 yaş arasında gelişse de erken yaşlarda da görülme riskleri vardır. Bazı kişilerde ise doğuştan katarakt görülebilir.

Katarakt Operasyonu Nasıl Yapılır?

Katarakt, cerrahi operasyon ile kolay düzeltilebilecek sorunlardan biridir. Bu hastalık için gerekli olan operasyon ameliyathane ortamında yapılmalıdır. Aynı zamanda ameliyat mikroskobu yardımıyla gerçekleştirilmesi gereken operasyon için steril koşullar sağlanmalıdır. Ameliyatın süresi ise kataraktın sertlik derecesi ve kullanılacak olan lens özelliklerine bağlı olarak değişir. Bu süre 10 dakika ile 30 dakika arasındadır. Aynı zamanda katarakt cerrahisi normal süreci halinde dahi birtakım nedenlere bağlı olarak uzayabilir.

Operasyon sırasında kullanılacak olan anestezinin türüne doktor karar verir. Topikal anestezi ile hastanın durumuna göre sedasyon yöntemi uygulanabilir. Anestezi sayesinde hastalar operasyon sırasında hiçbir ağrı ya da sızı hissetmezler. Yalnızca ufak dokunuşları hissetme durumu olabilir. Anestezinin türüne göre doktor ile iletişim halinde olabilir ya da tamamen anestezi etkisinde olabilirsiniz.

Tüm operasyon süresince standart nabız ve tansiyon değerleriniz kontrol altında tutulur. Buna göre doktor hastaya genel ya da lokal bir anestezi verebilir. Bununla birlikte hastaların bilmesi gereken en önemli nokta katarakt hastalığının tek tedavisi ameliyattır. Bu ameliyatın geciktirilmesi kataraktın giderek daha da sertleşmesine neden olur. Bu da ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyon risklerini artırabilir.

IOL lens degisimi

Katarakt Cerrahisinde Kullanılacak Lens Çeşitleri

Katarakt cerrahisinde farklı ihtiyaçlara göre çeşitli lens türleri kullanılır. Akıllı trifokal lensler, yakın, orta ve uzak mesafelerde gözlüksüz net görmeyi sağlar. Tek odaklı lensler ise yalnızca bir mesafeyi netleştirirken, trifokal lensler üç odak noktası sunarak gözlük kullanımını ortadan kaldırır. Akıllı trifokal torik lensler, astigmat rahatsızlığı olan hastalar için uygundur ve trifokal görüş sağlar.

Multifokal lensler, hem yakın hem de uzak görme sorunlarını aynı anda çözmeye yardımcı olur. Monofokal lensler ise yalnızca bir mesafeyi netleştirir ve genellikle uzak mesafe için tercih edilir. Monofokal torik lensler, astigmatizmadan kaynaklanan bulanık görmeyi düzeltir, ancak yakını görmek için ek gözlük gerekebilir. Bu lens türlerinin her biri, katarakt tedavisinde farklı görme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.

Lens Çeşitleri Karşılaştırma

Katarakt Operasyonu Sonrasında Kullanılacak İlaçlar

Katarakt cerrahisi işlemleri gerçekleştirildikten sonra hastanın hızlı şekilde normal hayatına dönebilmesi için kullanması gereken birtakım ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar doktor tarafından reçete edilir ve kullanılması son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında genel olarak damla kullanımına önem verilir.

Fako Cerrahisi ile Katarakt Tedavisi

Fako cerrahisi kataraktın tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bazı katarakt türlerinde standart gözden daha farklı özellikler görülebilir. Böyle durumlarda da Fako cerrahisinden yararlanılır. Ek aletler ve yöntemler kullanılarak hastalığın tedavisi gerçekleşebilir.
Örnek vermek gerekir ise göz bebeği çok büyümeyen hastalarda iris çengeli kullanılması gerekir. Göz bebeğinin büyütülmesi için ek aletler gerekebilir. Bundan dolayı her katarakt hastası için standart bir uygulama yapılmasından bahsetmek mümkün olmaz.

Şeker hastası olan kişilerde göz bebeğinin büyümemesi sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Bunlara ek olarak gözünde yapışıklıklar gelişen üveit hastalar risk grubunda gösterilebilir. Fako cerrahisinin en önemli özelliği ise küçük kesilerden yararlanılıyor olmasıdır.

Damla anestezi ile yapılarak dikiş kullanılmadığından fako katarakt cerrahisi olarak bilinir. Katarakt cerrahisi mikrocerrahi gerektiren bir uygulama olduğu için hekimin tecrübesi bu aşamada büyük önem taşımaktadır. Bu ameliyat ile göz içerisindeki mercek tamamen temizlenerek yerine bırakılan arka kapsül kesesi içerisine yeni lensin yerleştirilmesi sağlanır. Göz içerisine antibiyotik uygulanır. Bu süreç sonrasında da cerrahi işlem sonlandırılır.

Katarakt Tedavi Fiyatları

Katarakt tedavi maliyetleri kişiden kişiye değişebilir ve bu maliyetlerin belirlenmesinde en önemli faktörlerden biri kullanılacak cerrahi tekniktir. Genellikle, katarakt ameliyatı maliyetleri hastanın tercih ettiği akıllı lensin özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Göz hekiminiz, mesleğiniz ve yaşam tarzınıza en uygun akıllı lensi seçmenize yardımcı olacaktır. Dolayısıyla, katarakt ameliyatı maliyetleri seçilen lensin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.”

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

Tedavi Hakkında
Operasyon Süresi 10 Dakika
İyileşme Süresi 3-4 gün
Anestezi Tipi Topikal Göz Damlası
Sık Sorulan Sorular

Katarakt, daha çok yaşa bağlı gelişen bir rahatsızlık olduğu için sıklıkla 55 – 60 yaş sonrasında görülür. Ancak yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, gözüne darbe almış kişilerde ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da görülebilir.

Kataraktın en yaygın olarak neden olduğu şikayetler; görmede azalma, ışığa karşı hassasiyet, çift görme, okuma zorluğu, sonradan uzağı görme bozukluğunun ortaya çıkması, renklerin sararmış ve matlaşmış olarak görülmesidir.

Kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Ameliyatla göz içindeki matlığını yitirmiş doğal mercek gözün dokusuyla uyumlu şeffaf bir lensle değiştirilerek tedavi gerçekleştirilir.

Katarakt göz merceğinde protein birikmesine neden olan oksidatif değişiklikler nedeniyle oluşmaktadır. Diyabet, UV ışınları, hipertansiyon ve sigara içmek riski artırabilir.
BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP