Göz Titremesi (Nistagmus)
Göz titremesi ya da Nistagmus gözün istemsiz şekilde hareket etmesi durumudur. Doğuştan ortaya çıkabilmektedir ve bebeklik dönemi ve sonrasında da görülebilmektedir. Nistagmus tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir durum değildir ve farklı nedenleri olabilmektedir.
Görmeyi etkilemeden de bu durum meydana gelebilmektedir. Bebeklik döneminde baş sallama ile gözlemlenebilir. Görmeyi etkilemeyen bu grupta genellikle ilkokul çağına doğru göz titremesi azalmaktadır ve bazen tamamen ortadan kalkabilmektedir. Göz titremesi görme azlığına neden olmakta ve nörolojik nedenlere bağlı olarak da meydana gelebilmektedir.
Göz Titremesi Belirtileri
Göz titremesi belirtileri ani ve hızlı bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Göz kapağı titremesi olarak da bilinmekte olup en sık görülen belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır.
Bu gibi göz titremesi belirtileri meydana geldiğinde bir hekimden yardım almak önemlidir. Çünkü bunlar nistagmus sorunu yaşadığınıza dair önemli belirtiler olabilmektedir.
Göz Titremesi Nedenleri
Nistagmus nedenleri genellikle iç kulağın denge mekanizmalarının bozulması veya beynin arka kısmını etkileyen hastalıklar olarak belirtilmektedir. Göz titremesi doğuştan veya merkezi sinir sistemindeki dengenin bozulması nedeniyle oluşabilmektedir.
Ayrıca genetik faktörler de göz titremesinin nedenleri arasında yer alabilmektedir. Göz titremesi oluşumuna neden olabilecek durumlar şunlar olabilmektedir.
Göz titremesi nedenleri her bireyde farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Uzun çalışma saatleri sonrasında yaşanan göz yorgunluğu, stres ve uyku eksikliği genellikle en sık rastlanan durumlardır. Bu durumlarda stres yönetimi ve uyku düzenini iyileştirme ile düzelme sağlanabilmektedir.
Göz Titremesi Türleri
Sağlıklı bireylerin vücut dengesini koruması, belirli mekanizmaların uygun şekilde işlemesiyle sağlanmaktadır. Bu mekanizmalar farklı sistemlerdeki organların birlikte uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Dengeyi sağlayan organlar arasında,
Bu organlar aracılığıyla beyne iletilen proprioceptif duyu ve gözler önemli rol oynamaktadır. Merkezi sinir sistemindeki bir bozukluk, gözlerde denge kaybına neden olabilmektedir.
Denge kaybının yaşanması ile beraber gözler vücudun eski konumuyla hareket yönü arasında hızlı şekilde sıçramaya maruz kalır. Bu sıçramalar nistagmus olarak adlandırılmaktadır
Vertikal Nistagmus
Gözlerin istemsiz ya da ritmik olarak yukarı, aşağı, sağa veya sola hareket ettiği bir türdür. Merkezi sinir bozuklukları, optik sinir felci gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Nörolojik Nistagmus
Beyin ve omurilikle ilişkili nörolojik bozukluklarla ilişkili bir göz titremesi türüdür. Beyin tümörleri, multipl skleroz (MS), inme ve doğuştan gelen nörolojik bozukluklar gibi rahatsızlıklar nistagmus oluşumunu tetikleyebilir. Uygun tedavi planı, bir göz doktoru ve nörolog tarafından oluşturulmalıdır.
Horizontal Nistagmus
Gözlerin ritmik olarak hareket ettiği bir nistagmus türüdür. Horizontal nistagmus, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kullanılan ilaçlar, iç kulak bozuklukları, merkezi sinir sistemi bozuklukları bu tür nistagmusun oluşmasına neden olabilmektedir.
Rotasyonel Nistagmus
Gözlerin istemsiz ve ritmik olarak hareket ettiği bir nistagmus türüdür. Diğer türlerden farklı olarak, gözlerin dönme hareketi şeklinde meydana gelir. Arkasında yatan sebepler ayrıntılı bir şekilde incelenerek, tedavi için göz doktoru ve nörolog tarafından değerlendirme gerçekleştirilmelidir.
Genel anlamda göz titremesi türleri bu şekilde olup her biri hastaya göre özel olarak tedavi edilmektedir.
Göz Titremesi (Nistagmus) Tedavi Fiyatı Ne Kadar?
Göz titremesi (nistagmus) tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.