Göz Eti (Pterjium)

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Göz Eti (Pterjium)
Opr. Dr. Osman Şenbilgin
16 Ocak 2025
14850 Görüntülenme
İçindekiler

Göz Eti (Pterjium) Nedir?

Göz eti veya tıp literatüründeki adıyla pterjium, göz sağlığıyla ilgili sıkça karşılaşılan bir sorundur. Peki, pterjiyum (göz eti) nedir ve nasıl oluşur? Göz eti, konjonktivadan gözün saydam tabakası olan korneaya doğru uzanan bir dokudur. Konjonktiva gözümüzün yüzeyini derimiz gibi örten damarlardan oluşmuş ince zar tabakasıdır.

Gözümüzün yüzeyini örten konjonktiva adı verilen ince bir zarın kalınlaşmasıyla meydana gelir. Ayağımızda ayakkabı vurduğu zaman nasıl derimiz kalınlaşırsa ve nasır oluşursa, pterjiyum da gözümüzün deri tabakasının dış etkenlerle kalınlaşmasıdır. Göz Eti (Pterjiyum) genellikle pinguekula adı verilen sarı-beyaz renkte kalsiyum depozitlerinin birikimi ile oluşan göz yüzeyindeki bir tepecik ile başlar. Genellikle gözün saat 3 ve 9 kadranlarında görülür.

Pterjium

Pterjium Belirtileri Nelerdir?

  • Gözde kızarıklık
  • Gözde batma veya yanma hissi
  • Göz kuruluğu
  • Görüş alanında bulanıklık (ileri vakalarda)
  • Estetik olarak rahatsız edici bir görünüm

Göz Eti (Pterjium) Sebepleri Nelerdir?

Göz eti (Pterjium) göz yüzeyinin dış etkenler ile temas etmesi sonucunda meydana gelir. Çalışılan ortamın devamlı tozlu olması ya da kimyasal maddelerin bulunması, rüzgar gibi uyarıcı etkenlerin yanında, güneş ışığı yani ultraviole ışığa maruziyet en önemli sebebi oluşturur. Özellikle sıcak iklim bölgelerinde yaşayan insanlarda göz eti (Pterjiyum) daha sık rastlanan bir hastalıktır.

Pterjium TR

Göz Eti (Pterjium) Bulaşıcı mıdır? Diğer İnsanlara Geçebilir mi?

Göz eti (Pterjiyum) dejeneratif bir hastalıktır, enfeksiyöz değildir. Bu yüzden bulaşıcı olarak seyir göstermez.

Göz Eti (Pterjium) Bulguları Nelerdir?

Pterjiyum kornea yüzeyindeki ilerleme derecesine göre değişen semptomlara neden olur. Bunlar arasında batma, yanma, sulanma, kızarıklık en sık rastlanan bulgulardandır. Daha ileri derecede seyreden hastalarda kornea yüzeyi göz eti (pterjiyumla) ileri derecede kaplandığı için, astigmatik değişikliklere ve görme kaybına neden olabilir.

Göz Eti (Pterjium) Operasyonu Sırasında Neler Hissedeceksiniz?

  • Operasyon hasta uyutulmadan lokal anestezi ile uygulanmaktadır.
  • Gözünüzü uyuşturan ilaç yapıldıktan sonra belki hafif dokunmaları hissedebilirsiniz.
  • Yaklaşık 10-15 dk kadar hareketsiz ve düz yatmanız gerekmektedir.

Göz Eti (Pterjium) Operasyonundan Sonra Sizi Neler Bekliyor?

  • Düşük bir ihtimal olsa da göz eti (Pterjiyum) tekrar edebilir.
  • Erken dönemde gözünüzde kızarıklık, batma, yanma devam edebilir. Bu dönem 1 aylık bir süreye kadar ilerleyebilir.
  • Geçici süre damla kullanmanız gerekecektir.

Göz Eti (Pterjium) Oluşumundan Nasıl Korunulur?

Güneşten korunma, çocukluk çağında başlar. Şapka kullanımı, güneş gözlüğü UV ışınlarına karşı etkin bir korunma sağlamaktadır. Tozlu, rüzgarlı ortamlarda uzun dönem kalmamak gereklidir. Sigara içilmemelidir, içilen yerlerde bulunulmamalıdır. Özellikle opere edilen hastalar, bu korunma yöntemlerine özen göstermelidir.

Göz Eti (Pterjium) Ne Zaman ve Nasıl Ameliyat Edilir

Gözde belirgin rahatsızlık yapıyorsa (kızarıklık, batma, sulanma gibi) görme bozukluğuna yol açıyorsa, göz bebeğine doğru ilerleyerek görmeyi tehlikeye düşürecek bir risk oluşturuyorsa, estetik bakımdan hastayı rahatsız eden bir kusur oluşturuyorsa ve diğer tıbbi zorunluluk hallerinde pterijium ameliyatı yapılır. Göz Eti (Pterijium) dokusu kornea üzerinden kesilerek alınır, konjonktiva isimli zarın geri kalan kısmı dikişle kapatılır.

Nüksünü yani tekrar oluşumunu engellemek için konjonktiva kendi altına kıvrılabilir, sklera denilen beyaz kısım açık bırakılabilir, konjonktivanın yönü değiştirilebilir, konjonktivanın başka bir bölgesinden bir parça alınarak o bölgeye dikilebilir, çeşitli ilaçlar (antimetabolit) kullanılabilir, amnion zarı nakli yapılabilir.

Tedavinin Kabul Edilmemesi Durumunda Karşılaşılabilecek Komplikasyonlar

Tedavi edilmediği takdirde göz eti (pterijium) dokusu ilerleyip, kornea tabakasını kaplayarak görmenin ileri derecede kaybına yol açabilir. Bu ileri evrede tedavi edildiğinde beyaz bir leke kalma olasılığı vardır.

Göz Eti (Pterjium) Ameliyat Fiyatı Ne Kadar?

Göz eti (pterjium) ameliyat fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

Tedavi Hakkında
Operasyon Süresi 30 Dakika
İyileşme Süresi 1 Hafta
Anestezi Tipi Lokal Anestezi
Sık Sorulan Sorular

Evet, pterjium büyüyerek korneaya ilerlediğinde görme alanını kapatabilir veya korneanın eğriliğini bozarak astigmata neden olabilir. Bu durumda görme kaybı yaşanabilir.

Evet, tekrarlama ihtimali vardır. Ancak modern cerrahi teknikler ve doku grefti kullanımı bu riski önemli ölçüde azaltır. Güneş ışığından korunmak da tekrar oluşma riskini düşürür.

•UV korumalı güneş gözlüğü kullanmak
•Rüzgarlı ve tozlu ortamlardan kaçınmak
•Göz kuruluğunu önlemek için düzenli olarak suni gözyaşı kullanmak
BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP