Gece Körlüğü

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Gece Körlüğü
Kudret Göz Hastanesi
16 Ocak 2025
15820 Görüntülenme
İçindekiler

Gece Körlüğü Nedir?

Halk arasında tavuk karası olarak da bilinmekte olan gece körlüğü gözün karanlık ortamlara uyum sağlayamamasından ötürü kendini göstermektedir. Normalde sağlıklı bir insanda loş ışığa geçişte gözler de hızlı bir uyum sağlamaktadır. Bu durumda ise görme yetisi zayıf ışık ya da karanlıkta yeterli seviyede görememe yönünde etkilese de tam körlüğe yol açmamaktadır.

Bu tarz sorunlar niktalopi olarak da bilinmektedir. Farklı hastalıkların bir sonucu olduğu için başlı başına bir hastalık sayılmamaktadır. Retinitis Pigmentosa, bu hastalıklar arasında en çok görülen nedendir. Bu durum gözün alt ışığını algılayan tabakası olan retinadaki görmeden sorumlu fotoreseptör hücreleri etkilemektedir.

Gece körlüğü hastalığının meydana gelme yaşı ve ilerleme tarzı, derecesi kişilere göre değişiklik göstermektedir.

Gece Körlüğü Neden Meydana Gelir?

Retinada ışık ve karanlık yerlerde görmeye yardım eden hücreler yer almaktadır. Söz konusu hücreler ışık yetersiz olduğu zaman hücre içerisindeki ışık seviyesini ayarlayarak, görme işlevini yerine getirmektedir.

Görüş azalması sorunun meydana gelmesindeki ana sebep retinada fotoreseptör hücrelerinde oluşan bozulmalardır. Bunların neticesinde ışığın algılanmasında farklı fonksiyon problemleri yaşanabilmektedir. Gece körlüğü bunun yanı sıra şunlardan dolayı da meydana gelebilmektedir

Tüm bunlara ek olarak, Gece körlüğü nedenleri arasında bir takım kornea cerrahileri ve ilaç tedavileri de yer almaktadır.

Gece Körlüğü Belirtileri

Gece körlüğü belirtileri kendisini farklı şekillerde gösterebilmektedir. Şayet genetik geçişli retinitis pigmentosa hastalığından ötürü geliyorsa belirtiler ve zaman kişiden kişiye farklılaşmaktadır. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkmasına karşılık daha genç yaşlarda da belirtileri görülebilmektedir.

Rahatsızlık her iki gözü etkilemekle birlikte hastalık ilerleyiş hızı ve görme kaybının derecesini tahmin etmek en baştan zordur. Bu durum kalıcı körlüğe yol açmamakla beraber, merkezi görmede daralma ve ışığın az olduğu yerlerde gittikçe azalma söz konusudur. Gece Körlüğü şu gibi belirtilere sahiptir.

  • Işık azsa yeterli görüş sağlanamaması ve görme alanında daralma
  • Işığın fazla olduğu ortamdan loş olduğu yere girişte adapte olma sorunları
  • Işığa karşı hassasiyet ve yoğun ışığa maruz kaldıktan sonra bulanık görme

Gece Körlüğü Teşhisi Nasıl Yapılır?

Gece Körlüğü teşhisi için aydınlıktan karanlığa geçişi ölçülmektedir. Bunun için de alan testi yapılmaktadır. Test ile hastanın retinasında pigment hücrelerinin kontrolü yapılmaktadır. Son olarak da kişinin loş ışıktaki görüş kalitesi ele alınmaktadır.

Sorun altında yatan farklı bir göz hastalığı olup olmadığını anlamak için elektroretinografi ve göz dibi muayenesi de yapılabilmektedir. Erken teşhis ve tedavi göz sağlığını ilgilendiren pek çok hastalık gibi önem taşımaktadır.

Gece Körlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Gece körlüğü meydana gelmesinde birden fazla hastalık rol oynayabilmektedir. Hasta için kesin tedavi yöntemi belirlenmesi için görme sorununun altında yatan hastalığı da teşhis etmek gerekmektedir. Bu kapsamda gece ve loş ışıkta ciddi görüş kaybı şikayeti olan hastanın göz doktoru tarafından detaylı şekilde muayene edilmesi gerekmektedir.

Gece körlüğü sorununun temel nedeni katarakt ya da keratokonus tarzı sebepten ileri geliyorsa ameliyat opsiyonu da kullanılabilir. Katarakt ameliyatı için akıllı lens operasyonu ile göz içi lens değişimi gerçekleştirilmesi, böylece tüm mesafelerde net bir görüş sağlanmasıyla birlikte gece görüşünün iyileşmesi mümkündür.

Keratokonus hastalığının tedavisinde kullanılan sert kontakt lensler de gözün kırma sorunlarının dışında gece görüşünde de iyileşme sağlayabilmektedir.

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP