Diyabetik Retinopati
Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında ortaya çıkan ve gözün arka kısmında bulunan ışık hassas tabakası olan retinayı etkileyen bir komplikasyondur. Yüksek kan şekeri seviyeleri retinadaki kılcal damarlara zarar vererek görme problemlerine ve ilerleyen vakalarda körlüğe yol açabilir.
Özellikle bu nedenle mutlaka erken teşhis ve tedavi gerektirir. Diyabetik retinopati tedavisi için pek çok yöntem bulunurken, bu tedaviler ile diyabetik retinopati ortadan kaldırılabilmektedir.
Diyabetik Retinopati Neden Olur?
Yüksek kan şekeri seviyeleri zamanla retinadaki kan damarlarına zarar verebilir ve bu da çeşitli problemlere yol açabilir. Kan damarlarının hasar görmesi diyabetik retinopati hastalığının en yaygın nedenidir. Diyabetik retinopati nedenleri arasında şunlar yer alır.
Diyabetik retinopati risk faktörleri ise şunlardır:
Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?
Diyabet, sadece kan şekerinizi değil, aynı zamanda gözlerinizin sağlığını da etkileyebilen karmaşık bir hastalıktır. Diyabetik retinopati, diyabetin en yaygın göz komplikasyonlarından biridir ve zamanla görme kaybına yol açabilir.
Ancak diyabetik retinopati erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, görme kaybını önlemek veya geciktirmek mümkündür. En yaygın diyabetik retinopati belirtileri arasında şunlar yer alır.
Diyabetik Retinopati Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diyabetik retinopatinin tedavisi, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Tedavinin amaçları arasında, görme kaybını önlemek veya geciktirmek, maküler ödem gibi retinadaki komplikasyonları tedavi etmek ve yeni kan damarlarının oluşumunu engellemek yer alır.
Diyabetik retinopati tedavi yöntemleri şunlardır:
Diyabet hastalarının yılda en az bir kez kapsamlı bir göz muayenesi yaptırması önemlidir.
Diyabetik Retinopati Tedavisi Nasıldır?
Diyabetik retinopatinin ileri aşamalarında, lazer tedavisi veya vitrektomi gibi cerrahi işlemler görmeyi korumak için gerekli olabilir. Doktorunuz, aşağıdaki durumlarda vitrektomi ameliyatı önerebilir
Diyabetik retinopatiyi tedavi etmek için kullanılan iki ana cerrahi türü vardır. Lazer tedavisinde, anormal kan damarlarını kapatmak veya küçültmek için retinaya lazer ışını kullanılır. Makula ödeminden kaynaklanan görme kaybını önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olur. Diyabetik retinopatinin neden olduğu kanama riskini azaltabilir. Vitrektomi ise gözün vitreus adı verilen jel benzeri maddeyi çıkarmak için mikrocerrahi bir prosedürdür. Retinadaki çekişmeyi gidermek, göz içi kanamasını temizlemek veya retinadaki hasarlı dokuyu çıkarmak için kullanılabilir.
Ameliyattan önce, göz doktorunuz size ameliyattan ne beklemeniz gerektiği hakkında bilgi verecek ve herhangi bir sorunuzu yanıtlayacaktır. Ameliyat sırasında, gözleriniz uyuşturulacak ve göz kapaklarınız açık tutulacaktır.
Doktorunuz, ameliyatı gerçekleştirmek için mikroskop ve diğer özel aletler kullanacaktır. Lazer tedavisi ise genellikle hızlı ve ağrısızdır. Vitrektomi biraz daha karmaşık bir prosedürdür ve birkaç saat sürebilir.
Diyabetik Retinopati Tedavi Fiyatı Ne Kadar?
Diyabetik retinopati tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.