Diyabetik Retinopati

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Diyabetik Retinopati
Opr. Dr. Mehmet Ali Özdil
16 Ocak 2025
13614 Görüntülenme
İçindekiler

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında ortaya çıkan ve gözün arka kısmında bulunan ışık hassas tabakası olan retinayı etkileyen bir komplikasyondur. Yüksek kan şekeri seviyeleri retinadaki kılcal damarlara zarar vererek görme problemlerine ve ilerleyen vakalarda körlüğe yol açabilir.

Özellikle bu nedenle mutlaka erken teşhis ve tedavi gerektirir. Diyabetik retinopati tedavisi için pek çok yöntem bulunurken, bu tedaviler ile diyabetik retinopati ortadan kaldırılabilmektedir.

Diyabetik Retinopati Neden Olur?

Yüksek kan şekeri seviyeleri zamanla retinadaki kan damarlarına zarar verebilir ve bu da çeşitli problemlere yol açabilir. Kan damarlarının hasar görmesi diyabetik retinopati hastalığının en yaygın nedenidir. Diyabetik retinopati nedenleri arasında şunlar yer alır.

Diyabetik retinopati risk faktörleri ise şunlardır:

  • Diyabete ne kadar uzun süredir yakalandıysanız, retinopati geliştirme riskiniz o kadar yüksektir.
  • Kan şekeri seviyeniz ne kadar iyi kontrol edilirse, retinopati geliştirme riskiniz o kadar düşüktür.
  • Yüksek tansiyon, retinopati riskini artırır.
  • Yüksek kolesterol seviyeleri retinopati riskini artırır.
  • Sigara içmek, retinopati riskini önemli ölçüde artırır.
  • Diyabetik hamile kadınlar, retinopati geliştirme riski daha yüksektir.
  • Böbrek hastalığı olan diyabetiklerde retinopati riski daha yüksektir.

Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?

Diyabet, sadece kan şekerinizi değil, aynı zamanda gözlerinizin sağlığını da etkileyebilen karmaşık bir hastalıktır. Diyabetik retinopati, diyabetin en yaygın göz komplikasyonlarından biridir ve zamanla görme kaybına yol açabilir.

Ancak diyabetik retinopati erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, görme kaybını önlemek veya geciktirmek mümkündür. En yaygın diyabetik retinopati belirtileri arasında şunlar yer alır.

  • Bulanık veya dalgalı görme
  • Görme keskinliğinde ani değişiklikler
  • Görme alanında karanlık noktalar veya lekeler
  • Geceleri görmede zorluk
  • Renklerin solması

Diyabetik Retinopati Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diyabetik retinopatinin tedavisi, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Tedavinin amaçları arasında, görme kaybını önlemek veya geciktirmek, maküler ödem gibi retinadaki komplikasyonları tedavi etmek ve yeni kan damarlarının oluşumunu engellemek yer alır.

Diyabetik retinopati tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Anti-VEGF ve steroid ilaçlar, maküler ödem gibi retinadaki komplikasyonları tedavi etmek için göz içi enjeksiyon yoluyla kullanılabilir. Enjeksiyonlar birkaç haftada bir veya ayda bir yapılır.
  • Lazer tedavisi, retinadaki anormal kan damarlarını kapatmak veya küçültmek için kullanılır. Bu işlem genellikle ayakta tedavi şeklinde yapılır ve ağrısızdır.
  • Vitrektomi, gözün arkasındaki vitröz jelin bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Retinadaki kanama gibi ciddi komplikasyonları tedavi etmek için kullanılır.
  • Bazı durumlarda, diyabetik retinopatiyi tedavi etmek için diğer cerrahi işlemler veya ilaçlar kullanılabilir.

Diyabet hastalarının yılda en az bir kez kapsamlı bir göz muayenesi yaptırması önemlidir.

Diyabetik Retinopati Tedavisi Nasıldır?

Diyabetik retinopatinin ileri aşamalarında, lazer tedavisi veya vitrektomi gibi cerrahi işlemler görmeyi korumak için gerekli olabilir. Doktorunuz, aşağıdaki durumlarda vitrektomi ameliyatı önerebilir

  • Makula ödemi
  • Proliferatif diyabetik retinopati
  • Vitreoretinal çekiş

Diyabetik retinopatiyi tedavi etmek için kullanılan iki ana cerrahi türü vardır. Lazer tedavisinde, anormal kan damarlarını kapatmak veya küçültmek için retinaya lazer ışını kullanılır. Makula ödeminden kaynaklanan görme kaybını önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olur. Diyabetik retinopatinin neden olduğu kanama riskini azaltabilir. Vitrektomi ise gözün vitreus adı verilen jel benzeri maddeyi çıkarmak için mikrocerrahi bir prosedürdür. Retinadaki çekişmeyi gidermek, göz içi kanamasını temizlemek veya retinadaki hasarlı dokuyu çıkarmak için kullanılabilir.

Ameliyattan önce, göz doktorunuz size ameliyattan ne beklemeniz gerektiği hakkında bilgi verecek ve herhangi bir sorunuzu yanıtlayacaktır. Ameliyat sırasında, gözleriniz uyuşturulacak ve göz kapaklarınız açık tutulacaktır.

Doktorunuz, ameliyatı gerçekleştirmek için mikroskop ve diğer özel aletler kullanacaktır. Lazer tedavisi ise genellikle hızlı ve ağrısızdır. Vitrektomi biraz daha karmaşık bir prosedürdür ve birkaç saat sürebilir.

Diyabetik Retinopati Tedavi Fiyatı Ne Kadar?

Diyabetik retinopati tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

Sık Sorulan Sorular

Diyabetik retinopati, hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabet hastalarında görülebilir. Diyabet süresi uzadıkça risk artar.

Uzun süreli diyabet, kötü kontrol edilen kan şekeri, hipertansiyon, yüksek kolesterol, hamilelik ve sigara kullanımı risk faktörleri arasındadır.

Göz dibi muayenesi, fundus fotoğrafı, optik koherens tomografi (OCT) ve flöresein anjiyografi gibi yöntemlerle teşhis edilir.

Evet, diyabetik retinopati lazer tedavisi, intravitreal enjeksiyonlar (anti-VEGF ilaçlar) ve gerektiğinde vitrektomi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Lazer tedavisi, sızıntı yapan damarları kapatarak veya yeni damar oluşumunu azaltarak retinayı korumaya yardımcı olur.

Kan şekeri, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulması, diyabetik retinopatinin ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir.

Tedavi edilmezse, tam görme kaybına yol açabilir.

Evet, diyabetik retinopati hamilelik sırasında ilerleyebilir. Diyabeti olan hamile kadınların düzenli göz kontrolleri yaptırması önerilir.
BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP