Çocuklarda ve Bebeklerde Kırma Kusurları

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Çocuklarda ve Bebeklerde Kırma Kusurları
Opr. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek
16 Ocak 2025
13307 Görüntülenme
İçindekiler

Çocuklarda ve Bebeklerde Görme Bozuklukları

Çocuklar genellikle görme problemlerini ifade edemez. Bu nedenle çocuk ve bebeklerde düzenli göz muayenesi yapılması büyük önem taşır. Bazı çocuklar okurken gözlerini aşırı şekilde kırpabilir, kaş çatma ve gözlerini sürekli ovuşturma gibi belirtiler gösterebilirler.

Her çocuğun kırma kusurları ve diğer göz problemleri için düzenli olarak muayene edilmesi önemlidir. Çocuklar, 3 veya 4 yaşlarındayken bile, resimler, şekiller veya harflerle dolu görsellerle yapılan görme testlerine tabi tutulabilirler. Her göz ayrı ayrı test edilerek, sadece bir gözü etkileyen görme kaybı belirlenebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda en yaygın görülen kırma kusurları miyop, astigmat ve hipermetrop olarak sıralanabilir.

Miyop

Miyop, uzak nesnelerin net gözükmemesine sebep olan genellikle genetik kökenli bir kırma hatasıdır. Çocuklarda en sık düzeltme gerektiren görme problemidir. Bu durum baş ağrısına veya göz yorgunluğuna neden olabilir. Genellikle okul çağındaki çocukların tahtayı net görememesi ile ortaya çıkar.

Astigmat

Korneanın anormal eğriliği nedeniyle iki odak noktasının farklı yerlere düşmesine neden olan bir durumdur – bu da yakın ve uzak mesafedeki nesnelerin bulanık görünmesine yol açar. Astigmatizma, göz yorgunluğuna neden olabilir ve miyopi veya hipermetropi ile birlikte görülebilir. Astigmatizma, çocukluk veya yetişkinlik döneminde başlayabilir. Baş ağrısı, göz yorgunluğu ve yorgunluk gibi bazı belirtiler vardır. Astigmatizması olan çocuklarda sıkça göz ovma, okula ilgi kaybı ve okuma zorluğu görülür. Astigmatizmanın şiddetine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lensler gerekebilir.

Hipermetrop

Yakın nesnelerin bulanık görülmesidir. Sadece ilerleyen yaşlarda değil, çocukluk ve ergenlikte de ortaya çıkabilen hipermetropi kişinin yakındaki objelere odaklanamamasına neden olur ve baş ağrısı, göz yorgunluğu ve yorgunluk gibi semptomlara yol açabilir. Hipermetropi olan çocuklarda sıkça göz kırpma, göz ovma, okula ilgisizlik ve okuma zorluğu görülebilir. Genellikle genetik kökenli olup, hipermetrop çocuklarda bazen şaşılık da ortaya çıkabilir.

Tedavi edilmemiş kırma hataları, Türkiye ve dünya genelinde çocuklarda görme kaybının en yaygın nedenlerinden biridir. Erken yaşta gözlük veya kontakt lens tedavisi uygulanmayan kırma hataları, yetişkinlikte kalıcı bulanık görmeyle sonuçlanabilir; buna ambliyopi denir.

Çocuklar genellikle bulanık görme konusunda şikayet etmezler, özellikle de yalnızca tek gözleriyle bulanık görüyorlarsa. Tedavi edilmemiş kırma hatasının belirgin belirtileri veya semptomları yoktur. Anne babalar ve bakıcılar, çocuklarının gözlerine bakarak herhangi bir sorun fark etmeyebilirler. Kırma hatasının teşhis edilmesi için en iyi yöntem, göz muayenesidir.

Muayenede, çocuğun her iki gözüne de gözbebeklerini büyüten damlalar uygulanır. Bu muayene, göz doktorunun kırma hatası olup olmadığını ve ne kadar ciddi olduğunu değerlendirmesine yardımcı olur. Gerektiğinde, çocuğun görme yeteneğini artırmak için gözlük reçete edilebilir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Kırma Kusurları Tedavi Fiyatı Ne Kadar?

Çocuklarde ve bebeklerde kırma kusurları tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.

Sık Sorulan Sorular

Kırma kusurları, gözün ışığı doğru şekilde odaklayamaması sonucu oluşan görme bozukluklarıdır. Bunlar arasında miyopi (uzağı net görememe), hipermetropi (yakını net görememe) ve astigmatizma (bulanık görme) yer alır.

Bebeklerde sık sık gözlerini ovuşturma, oyuncaklara odaklanamama, bir gözün diğerine göre daha az hareket etmesi veya şaşılık gibi belirtiler kırma kusurlarını işaret edebilir.

Kırma kusurları genellikle kalıcıdır, ancak gözlük, kontakt lens veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir ya da kontrol altına alınabilir.

Bebeklerde ilk göz muayenesi genellikle 6 ay - 1 yaş arasında yapılmalıdır. Ailede kırma kusurları öyküsü varsa bu süre daha erken olabilir.

Çocukların gözlük takması gerektiği, detaylı bir göz muayenesi sonucunda doktor tarafından belirlenir. Gerekli olduğu durumlarda bebeklik döneminde bile gözlük kullanılabilir.

Evet, özellikle miyopi çocuk büyüdükçe ilerleyebilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi yapılarak gözlük numaraları güncellenmelidir.

Lazer gibi cerrahi tedaviler genellikle çocuklara uygulanmaz. Çocuklarda tedavi yöntemleri arasında gözlük, kontakt lens veya bazen ortoptik tedavi (göz tembelliği için) bulunur.

Genetik nedenlere bağlı kırma kusurlarını tamamen önlemek mümkün değildir, ancak düzenli göz muayeneleri ile erken teşhis ve tedavi sağlanabilir. Ayrıca ekran sürelerinin sınırlandırılması ve sağlıklı bir yaşam tarzı desteklenebilir.
BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP