
Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Katarakt ameliyatı ne kadar sürer sorusu, bu ameliyatı olmak isteyen kişiler arasında en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Katarakt ameliyatı, göz merceğinde biriken proteinin temizlenmesi ile yapılır. Daha sonra hasar gören göz merceği çıkarılır ve yerine yeni mercek takılır. Bu işlem hastanın da durumuna bağlı olarak 30 dakika ile 45 dakika arası sürmektedir.
Ameliyat kısa sürse de gözün tamamen iyileşme süreci birkaç haftayı bulabilmektedir. Katarakt ameliyatında genel anestezi uygulanmaz. Lokal anestezi yöntemiyle göz damlaları kullanılarak göz uyuşturulur. Ameliyat esnasında gerekirse farklı damla ve solüsyonlar da kullanılabilmektedir. Ameliyat yatar pozisyonda gerçekleştirilir. Hastanın gözünü açık tutmak amacıyla farklı araçlarla açık tutması sağlanır.
Ameliyat yaklaşık olarak 15 dakika ile 45 dakika arasında sürer. Hastalar genellikle aynı gün normal yaşamlarına dönebilir ve hastanede kalmazlar. İyileşme sürecinin daha hızlı ve sorunsuz ilerlemesi için doktorun verdiği damlalar mutlaka eksiksiz kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
Katarakt Ameliyatı Süresini Etkileyen Durumlar
Katarakt ameliyatı pek çok duruma bağlı olarak uzun sürebilmektedir. Ameliyatın uzun sürmesine neden olan durumlardan bazıları şunlardır:
- Gözün Durumu: Gözün sağlık durumu ve kataraktın ilerleme durumu ameliyat süresini etkilemektedir. Katarakt yoğunsa temizlemesi ve yeni merceğim yerleştirilmesi uzun sürebilir.
- Kataraktın Durumu: Kataraktın miktarı ameliyatın süresini etkileyen en büyük unsurlardan biridir. Katarakt hemen müdahale edilmezse zamanla daha da artabilir ve körlüğe neden olabilir. Bunun için kataraktın ilerlemesi beklenmeden tespit edildiği halde müdahale edilmelidir.
- Hastanın Sağlık Durumu: Hastanın ameliyat esnasında değişen durumu da ameliyatın süresini etkileyebilmektedir.
- Ameliyatta Kullanılan Yöntem: Katarakt ameliyatı uygularken kullanılan araç gereçler ve teknik, ameliyat süresine etki eden bir diğer faktördür. Manuel tekniklerle lazer teknikler, sürenin değişmesine neden olabilmektedir.
- Ameliyatı Yapan Doktorun Uzmanlığı: Alanında uzman olan doktorlar eşliğinde gerçekleştirilen ameliyatlar daha kısa sürebilmektedir.
Her iki göze de katarakt ameliyatı yapılması durumunda ameliyat süresinin ne olacağı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Katarakt ameliyatı iki göze de gerçekleştirilebilen bir ameliyattır. Tek gözün tamamen iyileşmesi üç dört günü bulabilir ancak ameliyattan sonraki birkaç gün içinde eskisi gibi görür hale gelmek mümkündür.
Katarakt ameliyatlarında iki göz birden ameliyat edilmez. Öncelikle bir göz ameliyat edildikten sonra diğer göz birkaç gün ya da birkaç hafta içinde ameliyat edilir. Her iki göze de aynı anda katarakt ameliyatı yapılabilmektedir ancak genellikle öncelikle tek gözün iyileşmesi ve normal görme yetisinin geri kazanılması beklenilmektedir.
Katarakt Nedir?
Katarakt nedir ve nasıl tedavi olunur gibi sorular en çok aratılan konu başlıkları arasındadır. Katarakt, gözde yer alan saydam merceğin bozulmasıyla ortaya çıkar. Bu merceğin içinde protein tabakası birikir. Bu da bulanık görmeye ve diğer sorunlara yol açar. Tedavi edilmeyen ileri seviye katarakt, görme kaybına neden olabilmektedir. Katarakt sorunu olan gözün tek tedavisi ameliyattır.
Katarakt ameliyatı ile hastanın hasar görmüş merceği önce temizlenir sonra çıkarılır. Bu doğal mercek yerine doğalından ayırt edilmeyen mercek takılır. İnsanlardaki doğal göz merceği yaklaşık 70 yıla kadar dayanmaktadır. Bu nedenle 65 yaş ve üzeri insanlarda katarakt sorunun yaşanma ihtimali son derece yüksektir.
Katarakt Ameliyatı Nedir?
Katarakt ameliyatı çok uzun zamandır yapılan ameliyatlardan biridir. Son zamanlarda teknolojinin tıp alanında daha fazla gelişmesi ile kullanılan yöntemler de değişmiştir. Artık katarakt ameliyatları çok daha steril ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Modern cihazlarla birlikte çok küçük kesiler aracılığıyla ameliyat gerçekleşmektedir.
Göze açılan küçük kesiklerin içinden girerek katarakt temizlenir. Sonrasında yine bu kesilerden göz merceği çıkarılarak yenisi takılır. Bu işlem 20-30 dakika kadar sürer. Bu ameliyat genel hatlarıyla gözün merkezinde yer alan merceğin değişmesi ile gerçekleşmektedir. Ancak bu ameliyata girmeden önce hastanın diğer hastalıkları ve genel durumu analiz edilmelidir.
Katarakt rahatsızlığına sahip olan hastaların göz ölçümleri yapılmalıdır. Takılacak yeni mercek de buna göre ayarlanır. Hastanın gözünde başka rahatsızlıklar varsa bu mercek yine doktorun ayarlamasına göre yerleştirilir. Kullanılan mercekler uzak ya da yakını görme sorunlarının da ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
Hastanın tercihine göre katarakt ameliyatı sırasında kataraktlı olan göz içi mercek, tek odaklı göz içi lens yerine akıllı lens diye tabir edilen trifokal lens ile değiştirilebilir. Akıllı lens sayesinde uzak, yakın orta mesafede net görüş sağlanır, bu sayede hasta tek operasyon ile hem kataraktından hem de gözlüklerinden kurtulabilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt belirtileri pek çok şekilde kendini gösterebilmektedir. Katarakt ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Göz merceğinin bulanıklaşmasına neden olan katarakt, bulanık görme sorunu ile kendini belli etmeye başlar. Yaş ve katarakt ilerledikçe bu sorunlar daha belirgin bir hale gelir.
Kataraktın en yaygın belirtileri arasında bulanık görme, puslu görme ve net görememe gibi sorunlar yer almaktadır. Görüşün net olmadığı göz merceğinin kısımlarında bazen lekelerle karşılaşmak mümkündür. Ayrıca renkler daha solgun ve görüş daha az keskin olur. Görüş derinliği azalır.
Kataraktın belirtileri arasında yer alan diğer semptomlar şunlardır:
- Görüşteki derinlik azalır.
- Uzak ve yakını görmeden sorunlar yaşanır.
- Bulanık görme sorunu yaşanır.
- Göz yorgunluğu artar.
- Baş ağrısı sorunu yaşanır.
- Gece görüşünde oldukça büyük bir azalma söz konusudur çünkü hasar gören mercekten gerekli ışık geçemez.
- Renkler daha zor algılanmaya başlanır.
- Güneşe çıkıldığı zaman görme bozuklukları artar.
- Gözlük kullanmaya duyulan ihtiyaç azalabilir.
Katarakt nedeniyle mercekte bir katman oluşur ve bu katmanın temizlenmesi gerekir. Bu katman yüzünden merceğin içinden ışık geçmez, bu da ışığa karşı daha hassas olmaya neden verir. Ayrıca geceleri ışık azaldığından mercekten daha da az ışık geçer ve görüşün azalmasına neden olur. Bu belirtiler varsa ve uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.