
Lasik Göz Ameliyatı (Lasik Ameliyatı)
Lasik göz ameliyatı göz rahatsızlıklarının tedavisinde uygulanan lazer ameliyatlarından biridir. Laser assisted in situ keratomileusis olarak bilinen bu ameliyat, şaşılık ve gözlük kullanımı gerektiren rahatsızlıkların tedavisinde uygulanır. Bu ameliyat esnasında lazer ile gözün korneası kesilir. Gözün odaklanma yetisi düzeltilerek daha net bir görüş sağlanır. Lasik ameliyatı oldukça kısa süren bir ameliyattır. Genel anestezi yapılmaz. Uyuşturucu göz damlası kullanılır ve hasta işlem sırasında ağrı hissetmez.
Ameliyattan birkaç saat sonra gözde batma ve acı hissi oluşabilir. Ancak bu durum son derece normaldir. Dayanılmaz olmadığı sürece bu semptomlar doğal karşılanır. Birkaç gün sonra gözdeki kızarıklıklar da geçer ve hasta normal hayatına devam edebilir. Lasik ameliyatı aynı zamanda kontakt lens ve gözlük kullanımını ortadan kaldırmak için de kullanılmaktadır.
Lasik Göz Ameliyatı Kimler İçin Uygundur
Lasik göz ameliyatı kimler için uygundur sorusu, göz rahatsızlıklarına sahip kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu ameliyat gözdeki odaklanma yeteneğini geri kazandırmak için yapılır. Aynı zamanda diğer kullanım alanları şunlardır:
- Hipermetropi: Gözlerin normalden daha uzun olması durumudur. Bu da düzgün görmeyi etkileyen ve gözlük kullanmayı gerektiren bir rahatsızlıktır. Lasik lazer ameliyatı bu rahatsızlığın giderilmesinde ve normal odak sağlamada kullanılır.
- Miyopi: Uzağı görememe durumudur. Korneanın üzeri düzgün bir eğime sahip değilse ve pürüzlüyse uzağı görememe sorunu ortaya çıkar. Lasik lazerle kornea pürüzleri temizlenir ve eğimi düzeltilir. Böylece kişinin uzağı görememe sorunu ortadan kaldırılır.
- Astigmat: Korneada ya da göz lensinde bir bozulma nedeniyle astigmat sorunu ortaya çıkar. Gözün odaklanmasını sağlamak amacıyla kontakt lens ve gözlük kullanımı gerekebilmektedir.
Lasik ameliyatı sayesinde bu göz rahatsızlıklarının düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu sadece gözlük ve kontakt lens kullanımı ya tamamen ortadan kaldırılır ya da minimuma indirilir.
Bu ameliyat gözlerdeki refraktif hataların düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Bu hatalar gözün odaklanmasını engelleyen şeylerdir. Kontakt lens ve gözlük kullanımını ortadan kaldırmak ya da minimuma indirmek isteyen kişiler tarafından da tercih edilen bir ameliyattır. Lasik ameliyat için uygun olup olmadığınız anlamak için doktor muayenesinden geçmek gerekir.
Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır
Lasik göz ameliyatı nasıl yapılır sorusu bu alanda en çok merak edilen bir diğer sorudur. Lasik ameliyatı lazer aracılığıyla gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ameliyatta cerrahi bıçaklar kullanılmaz ve genel anestezi yapılmaz.
- Gözde ameliyata engel olacak kuruluk, iltihap ya da benzeri durumlar varsa öncelikle bu durumlar düzeltilir.
- Sonrasında göz taraması yapılır ve tedavinin nasıl uygulanacağı analiz edilir.
- Ameliyat günü kararlaştırılır. Ameliyattan önce gözler topikal damla ile uyuşturulur bu sayede hasta acı hissetmez.
- Gözlerin ameliyat süresince açık kalabilmesi adına steril bantlar ile açılır.
- Gözün üst kısmındaki flap lazer aracılığıyla açılır. Kapakçık gibi bir hal alır ve flap yerinden kaldırılır.
- Kornea altında başka bir lazer kullanılarak eğrilikler düzeltilir ve odaklanma becerisi düzeltilir.
- Flap yerine geri yerleştirilir ve onarılır. Bu işlem steril ve özel ekipmanlar kullanılarak yapılır.
Ameliyat esnasında uyuşturucu göz damlaları sayesinde acı ya da sızı hissedilmez. Bu damlanın etkisi geçtikten sonra gözde sızı ve yanma hissedilebilir.
Lasik Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Lasik ameliyatı sonrası iyileşme süreci oldukça kısadır. Hasta aynı gün normal hayatına dönebilir. Ancak gözlerini direkt güneş ışınlarından korumalıdır. Bunun yanı sıra birkaç gün boyunca ameliyat bölgesine su değmemelidir.
Enfeksiyon riskinin önüne geçmek için göz kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Doktorun verdiği damlalar düzenli olarak kullanılmalı ve kontrollere zamanında gidilmelidir.
Lasik ameliyatları genellikle birkaç dakika sürer. Her iki göze aynı gün işlem yapılır. Ameliyattan birkaç saat sonra gözde ağrı ve batma hissi oluşabilmektedir. Ayrıca göz kızarabilir. Bu semptomlar birkaç gün içinde kendiliğinden yok olur. Fakat hissedilen acı dayanılmaz bir noktaya gelirse bu durumda doktora başvurmak önemlidir.
Kimler Lasik Ameliyat Olamaz
Kimler lasik ameliyat olamaz ya da kimlere uygun değildir gibi sorular en çok merak edilen bir diğer sorudur. Bu ameliyatı olabilmek için bazı kriterleri karşılamak çok önemlidir. Lasik göz ameliyatı her göz sorununa uygun değildir. Özellikle emzirme döneminde olan ya da hamile kadınlar için uygun değildir. Bu dönemlerde hormonların da etkisiyle gözdeki rahatsızlıklar farklılık gösterebilmektedir.
Gözdeki refraktif rahatsızlıkların çok fazla ya da çok az olduğu kişiler için lasik göz ameliyatı önerilmez. Eğer durum çok fazlaysa lasik ameliyatından tam verim alınamaz. Aynı şekilde durum çok hafifse lasik ameliyatına gerek görülmez ve diğer yollarla tedavi uygulanır.
Gözünde başka sağlık sorunu olan insanlara lasik önerilmez. Eğer tedavi edilebilecek bir durumsa önce tedavi edilip daha sonra lasik uygulanır.
İleri yaşta olan kişilere lasik ameliyat önerilmemektedir. Yaşa bağlı görme kayıplarında lasik yerine göz içi lens olarak adlandırılan halk arasında akıllı lens bilinen diğer yöntemler önerilebilmektedir.
Lasik Ameliyatı Riskleri
Lasik göz ameliyatı riskleri her ameliyatta olduğu kadardır. Bu ameliyat sonrasında bazı yan etkilerle karşılaşmak mümkündür. Komplikasyonların önüne geçmek için mutlaka alanında uzman bir doktorun ameliyatı steril bir şekilde gerçekleştirmesi gerekir. Aksi durumlarda enfeksiyon ve farklı rahatsızlıklar kaçınılmazdır. Ancak alanında uzman ve profesyonel bir doktora tedavi olduğunuz sürece bir sorun yaşamazsınız.
Lasik ameliyatından sonra oluşabilecek yan etkilerin bazıları şunlardır:
- Göz kapağının sarkması
- Puslu görüş
- Korneanın iltihaplanması ve enfeksiyon kapması
- Baş ağrısı
- Gece görüş sorunları
- Korneanın incelmesi
- Küçük yazıları okumada sorun yaşama
- Işığa karşı aşırı hassas olma
Bu durumlar birkaç gün içinde geçmektedir. Ancak steril olmayan bir ameliyathanede ameliyat yapılırsa gözün enfeksiyon kapması söz konusu olabilir. Bu da iyileşme sürecini uzatırken başka sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Lasik ameliyatı riski en az olan ameliyatlardan biridir. Ancak mutlaka bu ameliyatın uzman doktor tarafından ve steril bir ortamda gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır.
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.