
Excimer Lazer Nedir?
Excimer lazer nedir sorusu, göz rahatsızlığına sahip kişiler tarafından merak edilen sorular arasındadır. Bu lazer yöntemi refraktif cerrahide kullanılmaktadır. Femto LASIK yani Lazer Assisted in Situ Keratomileusis yöntemi de lazer cerrahisinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Excimer lazer, gözün üst kısmındaki korneanın moleküler olarak buharlaştırılması ve gözün odaklanma gücünün değişmesine bağlı olarak işler. Bu sayede hipermetropi, miyop ve astigmat gibi sorunlar ortadan kaldırılmaktadır.
Göz lazer uygulamasının pek çok çeşidi vardır ve excimer bunlardan biridir. Bu tedavi gözdeki hipermetrop, astigmat ve miyop gibi rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılır. Çeşitli durumlara bağlı olarak kornea pürüzlü bir hal alır ve bu da görme sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Excimer lazer ile kornea üzerinde yer alan pürüzler düzeltilir. Böylece kişinin görme sorunu ortadan kaldırılmaktadır.
Excimer Lazer Nasıl Uygulanır
Excimer lazer nasıl uygulanır sorusu bu ameliyatı olacak kişiler tarafından merak edilmektedir. Gözdeki ışığı kırma sorunları nedeniyle uzağı, yakını ve orta mesafeyi görememe gibi durumlar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkların tedavisinde genellikle gözlük ve kontakt lensler kullanılır. Kişiler bunları ömür boyu kullanmak zorundadır. Ancak excimer lazer teknolojisi sayesinde bu sorunlar minimuma indirilir ya da tamamen ortadan kaldırılır.
Excimer ameliyatından önce alanında uzman bir doktor tarafından muayene edilmek şarttır. Doktor öncelikle birkaç test uygular. Bu testler arasında göz tansiyonu ve kornea kalınlığını analiz etme yer alır. Aynı zamanda gözdeki ışığın kırılma durumu incelenerek gözde başka bir sorun olup olmadığı tespit edilir. Daha sonrasında toplanan veriler ışığında bir tedavi programı hazırlanır. Göz korneası lazer için uygun olmayan hastalara akıllı lens, icl göz içi lens gibi farklı tedavi yöntemleri sunulur.
Ameliyat gününde hasta muayene edilir ve ameliyatı yapılacak olan göze anestezik damla damlatılır. Bu ameliyatta genel anestezi uygulanmaz. Onun yerine gözü uyuşturan damlalar kullanılır. Bu sayede kişiler ameliyat esnasında hiçbir acı ya da sızı hissetmez. Sonra hastanın göz kapaklarının açık kalması için özel araçlar kullanılır. Bu sayede kişilerin göz kırpma refleksinin önüne geçilir. Ameliyatı gerçekleştirecek doktor da hasta da daha rahat eder.
Excimer tedavisindeki en önemli noktalardan biri, kornea üzerinde yer alan ince tabakanın açılmasıdır. Bu tabakaya flap adı verilir. Bu katman genellikle femtosaniye ya da mikrokeratom lazer kullanılarak kaldırılır. Femtosaniye lazeri lazer ışığı kullanılarak korneada kesi açılmasını sağlar. Mikrokeratom ise mekanik bıçaklar aracılığıyla korneada ince kesik açılmasını sağlar. Femtosaniye daha hassas ve daha kontrollü olduğundan ameliyat esnasında yaşanabilecek durumların önüne geçer. Excimer lazer tedavisinde femtosaniye lazeri ile korneada lazer ile 20 milimetrelik kesi yapılır.
Ameliyat bittikten sonra kornea üzerinden kaldırılan flap yerine yerleştirilir. Flap herhangi bir dikiş işlemine gerek duymadan kendi kendine iyileşerek korneayla bütünleşir. Ameliyattan sonra göz doğal bir şekilde kendi kendine iyileşmektedir. Bu süreç genellikle birkaç gün sürer. Ameliyattan sonra doktorun verdiği damlaları eksiksiz bir şekilde kullanmak gerekir. Ayrıca göz ovuşturulmamalı ve birkaç gün boyunca göze su değmemelidir.
Excimer lazer tedavisinden sonra hastalar damlanın etkisinin geçmesiyle hafif sızı hissedebilir. Ancak bu tamamen normaldir. Bu durum birkaç saat içinde ortadan kalkabileceği gibi birkaç gün de sürebilir. Ameliyattan sonra bir süre güneş gözlüğü kullanmak gerekebilir. İyileşme sürecindeyken doğrudan güneş ışığına bakmamak gerekir. İyileşme süreci boyunca bulanık görmek, ışığa bakınca halkalar görmek ve gece görüşünde zorlanmak oldukça normal belirtilerdir.
Excimer Lazer Hangi Durumlarda Kullanılır
Lazer tedavisi hakkında en çok merak edilen sorulardan bir diğeri ise excimer lazer hangi durumlarda kullanılır sorusudur. Bu lazer uzak, yakın ve orta mesafeyi görememe gibi sorunları ortadan kaldırmak için kullanılır.
Her insanın göz ve kornea yapısı lazer için uygun değildir. Örneğin kornea tabakası çok ince olan, gözünde başka rahatsızlıklar olan ya da hastalığı ileri seviye olan kişiler için excimer yerine daha farklı lazer tedavileri uygulanmaktadır. Lazer uygulaması yapılamayan gözlere genellikle göz merceği, göz içi lens, akıllı lens veya trifokal olarak bilinen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Excimer Lazer Kullanılan Ameliyatlar
Excimer lazer kullanılan ameliyatlar pek çok çeşide ayrılır. En çok hipermetrop, miyop ve astigmat tedavisinde kullanılmaktadır. Göz lazer ameliyatları halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinir. Ancak bu ameliyatlarla çizme gibi bir işlem yapılması söz konusu değildir.
- Miyop Tedavisi: Miyoplukta korneanın olması gerektiği gibi kavisli olmaması nedeniyle nesneleri görmek zorlaşır. Uzağı görmek ve ayırt etmek mümkün olmaz. Bu da gözlük ya da lens kullanımı gerektirir. Ancak excimer lazer tedavisi ile bu sorun ortadan kaldırılır. Korneaya gerekli eğim kazandırılır ve kişi gözlük ya da lens olmadan görmeye başlar.
- Astigmat Tedavisi: Astigmat rahatsızlığı, korneanın üzerinde oluşan düzensiz kavis ve pürüzler nedeniyle ortaya çıkar. Kornea ışığı gözün arkasına net iletemez ve bu durum astigmata neden olur. Yakın mesafe bulanıklaşırken uzak mesafeyi de görmek zorlaşır. Excimer ile kornea düzeltilir ve kişinin normal görüş yeteneği kazanması amaçlanır.
- Hipermetrop Tedavisi: Hipermetropta da kornea düzensiz bir kavis alır. Bu nedenle yakındaki nesneleri görmek oldukça zor bir hal alır. Yakın gözlüğü ya da lens kullanmak gerekmektedir. Ancak excimer teknolojisi sayesinde bu sorun da kolay bir şekilde ortadan kaldırılır.
Excimer Lazer Ameliyatı Riskleri
Her ameliyatta olduğu gibi lazer ameliyatlarında da bazı riskler söz konusudur. Ancak bu riskler diğer lazer yöntemleri veya ameliyatlara göre çok azdır. Excimer lazer ameliyatı riskleri ameliyat esnasında da sonrasında da vardır. Bu yan etkilerin çoğu geçici olmaktadır. Ameliyat steril bir ortamda ve uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Ameliyat sonrası doktor yönergelerine uyulmalı ve kontrollere zamanında gidilmelidir.
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.