Miyop Nedir?

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Göz Hastalıkları

Miyop Nedir?

  • Kudret Göz Hastanesi
  • 11 Mart 2025

Miyop rahatsızlığı olan kişilerde genellikle göz küresinin şekli, çevreden gelen ışınların yanlış kırılmasına neden olmaktadır. Yanlış kırılan ışınlar ise görüntülerin retinada oluşması yerine retina önünde odaklanması neden olmaktadır. Bu da görme probleminin oluşmasına neden olur. 

Miyop rahatsızlığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak miyopun derecesine göre tedavinin gereksiniminin olup olmadığına karar verilmektedir. Miyop derecesinin şiddetli olmasını durumunda ise tedavi şekilleri değişmektedir. 

Genellikle ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır. Ancak çocuklarda 6 ila 13 yaş arası da oluşması da mümkündür. Bundan dolayı da bu yaş grubundaki çocukların iyi gözlemlenmesi ve doktor kontrollerinin düzenli bir şekilde yaptırılması gerekmektedir. 

Miyop Neden Olur?

Miyop neden olur sorusu da bu rahatsızlığa yakalanan veya yakalanmadan önlemini almak isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Göz sağlığına dikkat etmek ise bu rahatsızlıkları önlemek için oldukça önemlidir. 

Göz, görüntüleri odaklamak için iki bölümde çalışma gerçekleştirmektedir. Bunlar kornea ve lens olmaktadır. Kornea gözün dış tarafında görünen kubbe şeklindeki açık yüzey olmaktadır. Lens ise şeffaf olan bikonveks yapı olmaktadır. 

Normal olarak şekillenen ve sağlıklı bir gözde odaklanma sürecindeki bu elemanlar mermer yüzeyi gibi pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu pürüzsüz yapı sayesinde de gelen ışığı kırmaktadır. Kırılan ışık sayesinde de gözün arka katmanında bulunan retinada odaklanma işlemi gerçekleştirmektedir. 

Uzağı görme sorunu olan kişilerde genellikle göz küresi normal kişilere göre uzun veya kornea aşırı kavisli olmaktadır. Bu tarz durumlarda ise ışık tam olarak retinaya odaklanma gerçekleştirmemekte ve retinanın önünde odaklanma sağlamaktadır. Yanlış odaklanma sonucunda da uzaktaki nesneleri bulanık görmesi durumu ortaya çıkmaktadır. 

Miyop Oluşma Riskleri Nelerdir?

Bazı risk faktörlerinde miyop hastalığı gelişimi daha çok artmaktadır. Bu risk faktörlerini sıralamamız gerekirse; 

  1. Genetik Faktörler: Miyop rahatsızlığı genetik faktörlere bağlı olarak sağlıklı ebeveynlere göre çocuklarda oluşma riskini daha yüksek olmaktadır. Ebeveynlerden birinde miyop rahatsızlığı olması durumunda göz kusurunun ortaya çıkma oranı yüksektir. İki ebeveynde de olması durumunda ise risk daha da yüksek olmaktadır. Bu kişilerin düzenli olarak kontrol yaptırması ve oluşabilecek riskleri minimuma indirmesi gerekir.
  2. Aşırı Okuma ve Yakın Mesafe Çalışma: Çok fazla okuyan, bilgisayarda çalışan veya fazla yazı yazan kişiler genellikle bu süreçlerde gözlerini dinlendirmeyi unutmaktadır. Bu da gözün yorulmasına ve tek noktaya odaklanmasına neden olur. Gözün dinlenmemesi sonucunda da görme sorunları ile karşılaşma ihtimali daha yüksek olmaktadır.
  3.  Çevre Koşulları: Yapılan çalışmalara göre miyop hastalığı dışarıda geçirilen zamanın kısıtlı olmasından kaynaklı hastalığa yakalanma riskinin artmasına neden olmaktadır.

miyop nedir

Miyop Belirtileri Nelerdir?

Miyop belirtileri çocuklarda ve yetişkinlerde farklı unsurlar ile ortaya çıkması mümkündür. Yetişkinlerde ortaya çıkacak belirtiler şunlardır;

  • Uzaktaki nesnelere bakarken bulanık görme veya nesnelerin netleşmemesi,
  • Net görüntü olması için gözlerin kapaklarını kısmen veya tamamen kapatma ihtiyacının oluşması,
  • Gün içerisinde yapılan aktivitelerde gözlerin yorulması ve onun sonucunda baş ağrılarının yaşanması.
  • Araç kullanırken uzağa bakıldığında net görmemek ce geceleri araçta görme zorluğunun yaşanması belirtileri ortaya çıkmaktadır. 

Çocuklarda Miyop Belirtileri Nelerdir?

Erken çocukluk döneminde miyop belirtileri şunlardır,

  • Gözlerde inatçı bir şişkinliğin oluşması,
  • Okulda, evde veya film izlerken ekrana, tahtaya yakın oturma isteğinin oluşması,
  • Uzaktaki nesneleri net görememesinden dolayı onlardan habersiz gibi davranması,
  • Gözlerin sık sık ovalanması,
  • Aşırı göz kırpma eyleminin olması ve
  • Okulda tahtayı okumakta zorlanması ve bunun sonucunda derslerden uzaklaşması erken yaşta miyop belirtilerine işaret olmaktadır. 

Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyop tedavisi tanının koyulmasından hemen sonra miyobun durumuna göre tedavi şekli belirlenmektedir. Miyobun durumuna ve kişinin durumuna göre çeşitli tedaviler ile durumun hafiflemesi sağlanmaktadır. Miyop tedavi yöntemleri ise şunlardır;

  • Kontak lens veya gözlük kullanımı: Lenslerin ve gözlüklerin kullanımı en sık tercih edilen yöntemlerden biri olmaktadır. Maliyet olarak da diğer tedavi yöntemlerine göre uzun vadede daha pahalı seçeneklerden biridir. Genellikle ilk tedavi yöntemlerinden biri de gözlük olmaktadır. Gözlüklerden istenilen sonucun alınmaması durumunda ise kontakt lensler daha net görüntü vermesinden dolayı tercih edilmektedir. Ancak lensler direkt göz ile temas etmesinden dolayı göz sağlığını da korumak için bir dizi önlem alınması gerekmektedir. 
  • Lazer ile göz ameliyatının yapılması: Miyop hastalığı göz küresinin şeklinin bozulmasından kaynaklı ortaya çıkan bir hastalıktır Bundan dolayı göz küresinin şeklinin değiştirilmesi için lazer göz ameliyatı yapılmaktadır. Ancak çocuklarda göz şeklinin değişmesi ve gelişmesinin devam etmesinden dolayı çocuklara yapılması uygun görülmemektedir. Halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen göz lazer ameliyatının yaş sınırı 18’dir. Yaş sınırına ek olarak son 1 sene içerisinde göz numarasının değişmemiş olması gerekmektedir.
  • Yapay lens implantlarının kullanılması: Yapay lensler suni olarak elde edilmektedir. Elde edilen bu suni implantlar ise doğru odaklanma elde edilmesi için hastaya kalıcı şekilde gözlerine yerleştirilmesi mümkündür. 
  • Kornea içi halkaların kullanılması: INTACS adı verilen plastik kornea halkaları miyop tedavisi kullanılan yöntemlerden biri olmaktadır. Bu tedavi yönteminde amaç gözdeki korneanın şeklinin değişmesi için bu implantın göze takılmasıdır. 

miyop

Miyop Kişiler Ne Kadar Uzağı Göremez?

Miyop rahatsızlığı olan kişiler uzak mesafedeki şekilleri net göremez veya bulanık görürler. Bu bulanıklığın şiddeti ise miyobun derecesine göre değişmektedir. Düşük dereceli miyoplarda orta uzaklıktaki nesneleri görülmekte ancak miyop derecesi yüksek olan kişilerde yakın nesneler haricindeki nesneler bulanıklaşmaktadır.

Kaç Derece Miyop Risklidir?

6 derece ve üzerindeki miyoplar tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. Bu dereceye sahip kişilerde retina yırtılması, dekolman veya glokom gibi ciddi göz hastalıklarının oluşabilmesinden dolayı düzenli göz kontrolleri yaptırılması istenmektedir.

Miyop Derecesi Nasıl Düşürülür?

Miyop derecesini doğal yollar ile düşürmek mümkün olmamaktadır. Ancak ilerlemenin durdurulması veya yavaşlatılabilmesi mümkündür. Bunun için ise hastanın düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Kalıcı düzeltmeler için ise hastalara göz lazer tedavisi önerilmektedir.

Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.

Etiketler: Miyop, miyop belirtileri,

Göz Yorulması Yalancı Miyop Nedeni!

Kudret Göz İstanbul’dan Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi gençlerde sıklıkla rastlanmasına rağmen fazla bilinmeyen bir göz hastalığı...

BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP