Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Göz Hastalıkları

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

  • Kudret Göz Hastanesi
  • 15 Mart 2025

Göz kuruluğu günümüz hastalıklarından biridir. Birçok yaş grubunda görülen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmemesi durumunda ise birçok sorun oluşturur. 

Göz de oluşan kuruluk, gözün kayganlaştıracağı ve besleyeceği gözyaşının olmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde gözlerde yanma, acıma, rahatsızlık hissi ve görme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu gibi semptomlarda kişinin günlük hayatını etkilemektedir.

Göz Kuruluğunun Olma Nedenleri Nelerdir?

Göz kuruluğu nedenleri birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Göz kuruluğunun oluşmasının en temel nedenlerinden biri gözün göz yaşı üretimini azaltması ve göz yaşının buharlaşmasındaki oranın artması olmaktadır. Bununla birlikte de kişinin kontakt lens kullanması, kuru havaya maruz kalmak, lupus hastalığı veya tozlu ortamda vakit geçirmek olmaktadır. Nedenlerini açıklamak gerekirse;

  • Gözyaşının buharlaşmasının artması
  •  Hormonlarda değişikliğin ortaya çıkması
  • Otoimmün hastalıkları
  •  Göz kapağı bezelerinde ortaya çıkan iltihaplanma
  •  Alerjik göz hastalıklarına sahip olma
  •  Kontakt lens kullanımı 
  • Yaşlılık 
  • A vitamini eksikliğinin oluşması
  • Hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar.

Göz Kuruluğu

Göz Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Göz kuruluğunun belirtileri ilk ilk aşamada hafif bir şekilde seyretmektedir. Sonrasında ise tedavinin gerçekleşmemesi ile birlikte gözlerde kızarıklık, kaşıntı, yanma ve görüşte bulanıklık olarak belirti göstermektedir.

Bunların haricinde ise göz kuruluğu olan kişilerde gece araba sürerken görüşün daralması problemleri de ortaya çıkmaktadır. Gözlerin içerisinde mukus tabakasının oluşması, ışığa karşı hassasiyetin olması, gözlerde yorgunluğun oluşması ve buna bağlı baş ağrıların yaşanması da göz kuruluğunun belirtileri arasında yer almaktadır.

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Göz kuruluğu tedavisi aslında oldukça kolay ve kısa süreli bir tedavidir.  Evde uygulanacak olan doğal ve pratik yöntemler ile geçmesi mümkündür. Ancak bu aşamada da kişinin hastalığının tekrarlamaması için gözlerini dinlendirmesi, temiz tutması ve gözünü yoracak aktivitelerden kaçınması oldukça önemlidir. Tedavilerde kullanılan yöntemler ise şunlardır

Göz Kapaklarını Temizlemek ve Nemlendirmek

Göz kuruluğunun oluşmasında ki en büyük neden gözlerdeki bulunan kanalların tıkanmasıdır. Tıkanıklığı gidermek için ise temiz bir bezi ılık su ile ıslatarak 1 dakika boyunca gözler kapalı bir şekilde bekletilmelidir. Ilık su sayesinde hem gözleriniz temizlemekte hem de rahatlama oluşmaktadır. Ancak doktor kontrolünde bunun yapılması gerekmektedir.

Damla Kullanmak

Göz kuruluğunun oluşma nedeni gözün kayganlaştırıcı yapıya sahip olan göz yaşını üretememesinden dolayı meydana gelmektedir. Bunun için ise yapay gözyaşı damlaları doktorlar tarafından önerilmektedir. Ancak yapay gözyaşı göz kuruluğu tedavisinde geçici bir yöntemdir. Bundan dolayı da göz kuruluğunun oluşma nedenini tam olarak öğrenilerek tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kontakt Lens Yerine Gözlük Takmak

Kontakt lens kullanımı göz kuruluğu yaşanmasının en temel nedenlerinden biri olmaktadır. Ancak kuru göz sorunu yaşayan kişiler için özel olarak hazırlanan lenslerin kullanımı uygundur. Buna rağmen göz kuruluğunun yaşanması durumunda ise lenslerin çıkarılarak gözlük takılması önerilmektedir. Bu sayede tedavi kısa bir sürede gerçekleştirilerek gözler dinlendirilmektedir.

Akıllı lens kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın!

Su İçmeye Özen Göstermek 

Göz kuruluğu tedavisi için ve kişinin sağlıklı kalabilmesi için günlük olarak tüketmesi gereken bir su miktarı bulunmaktadır. Vücudun su ihtiyacının karşılanması durumunda ise gözlerde oluşan kuruluğun ortadan kalkması mümkündür. Bundan dolayı da günde en az 2 litre su içmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.

Kirpikleri Temiz Tutmak

Gün içerisinde çevreden birçok madde kirpiklerimize yapışmaktadır. Bundan dolayı da gün sonunda Kirpiklerin  temizlenmesi göz sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle de kadınlarda makyaj sonrası kirpiklerin temizlenmesi ve temizleme esnasında kullanılan ürünlerin gözlerde iltihap ve tahriş yapmamasına özen gösterilmelidir.

Göz Kuruluğu

Gün İçerisinde Gözleri Dinlendirme

Günümüz dünyasında hem bilgisayarlardan hem de televizyonlardan dolayı gözlerimiz oldukça yorulmaktadır. Tek bir noktaya uzun süre bakmak gözlere zarar vermektedir .Bundan dolayı da göz kuruluğu tedavisi sırasında belirli aralıklarla tek bir noktadan gözler kaçınılmalıdır. Çevreye göz gezdirilmelidir. Böylelikle de göz dinlenmekte ve yorulmamaktadır.

Güneş Gözlüğü Takmak

Özellikle de yaz aylarında göz kuruluğu oldukça fazla ortaya çıkmaktadır. Bunun en temel nedeni ise güneş ışınlarından gelen ısının gözleri kurutmasıdır. Bunu önlemek için ise yaz aylarında güneş gözlüğü takmak gerekir.

Uyku Düzeni ve Uyku Saatinin Oluşturulması

Göz kuruluğu oluşmasının en temel nedenlerinden biri de gözlerin yeteri kadar dinlendirilmemesi olmaktadır.  Yapılan araştırmalara göre uyku düzeni olmayan ve belirli saatler aralığında uyumayan kişilerde göz kuruluğuna yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bundan dolayı da günde 8 saat uyumak ve uyku düzenine önem göstermek oldukça önemlidir. Uyku sürecinde ise gözlerin dinlendiği unutulmamalıdır.

Göz Kuruluğu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Göz kuruluğu teşhisi öncelik olarak kişinin tıbbi geçmişi muayenesi ve sonrasında göz testleri ile teşhis edilmektedir. Bu kontroller sonrasında ise doktor antikor testleri de isteyebilmektedir. Yapılacak testler sayesinde oluşan göz kuruluğunun altında yatan başka bir neden olup olmadığı kontrol edilir.

Göz Kuruluğu İçin Evde Neler Yapılabilir?

Göz kuruluğu tedavisi için doktorun önereceği yöntemlerden uzaklaşılmaması gerekmektedir. Yapılacak olan her bir yöntemin ise kendisine danışılarak uygulanması göz sağlığı için oldukça önemlidir. 

Evde yapılacak uygulamalardan biri de ılık su ve temiz bir bez ile 1 dakika boyunca gözler kapalı bir şekilde bekletilmesi olmaktadır. Bu yöntem sayesinde gözlerde biriken yağlar yumuşamakta ve oluşan tıkanıklıkların ortadan kalması mümkündür.

Göz kuruluğu evde tedavi yöntemlerinden biri de evi sürekli olarak nemli kalmasını sağlamaktadır. Bu anlamda da yaz aylarında düzenli olarak evin havalandırılması gerekir. Kış aylarında ise peteklerin üzerine su yerleştirilerek içerisinin nemli kalmasını sağlanmalıdır. Evin nemli kalması ile de gözlerde oluşan kuruluk durumu günden güne iyileşmesi mümkündür.

Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.

 

Göz İltihabına Ne İyi Gelir?

Göz iltihabı birçok kişinin belli zaman aralıklarında sık sık karşılaştığı bir durumdur. Nedenleri ise kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle...

Excimer Lazer Nedir? 

Excimer lazer nedir sorusu, göz rahatsızlığına sahip kişiler tarafından merak edilen sorular arasındadır. Bu lazer yöntemi refraktif cerrahide kullanılmaktadır....

Göz Tansiyonu Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tansiyonu nedir sorusu halk arasında merak edilen göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Tıp dilinde glokom, halk arasında karasu...

Göz Çizdirme Nasıl Olur?

Göz çizdirme özellikle de gözleri bozulan ve gözlük takmaktan sıkılan kişilerin araştırdıkları bir konudur. Gözlük takmaktan sıkılanlar için kontakt...

BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP