Göz İltihabına Ne İyi Gelir?

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Göz Hastalıkları

Göz İltihabına Ne İyi Gelir?

  • Kudret Göz Hastanesi
  • 31 Mart 2025

Göz iltihabı birçok kişinin belli zaman aralıklarında sık sık karşılaştığı bir durumdur. Nedenleri ise kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle çalışma ortamlarından bulaşan mikroplar veya Göz bakımına özen göstermemek ile oluşmaktadır.

Göz iltihabının oluşması ile birlikte kişinin ilk önce doktora başvurması gerekmektedir. Doktorun yapacağı muayene sonrasında vermiş olduğu merhem ve damlaları düzenli aralıklarla kullanmalıdır. Böylelikle de kısa bir süre içerisinde tedavi gerçekleşmiş olunmaktadır. 

Göz İltihabı Neden Olur? 

Göz iltihabı neden olur sorusuna birden fazla yanıt vermemiz mümkündür. Oluşmasında birçok neden olabilmektedir. Nedenine göre ise tedavi yöntemi seçmek oldukça önemlidir. En yaygın nedenler ise şunlardır;

  1. Konjonktivit: Göz iltihaplarında en yaygın nedenlerden biri olmaktadır. Genellikle göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını etkilemektedir. Bakteriyel, viral veya alerjiye bağlı oluşması mümkündür.
  2. Üveit: Bu iltihap çeşidinde gözün iç kısmında bulunan uvea tabakasının iltihap kalması sonucunda oluşmaktadır. Enfeksiyona, bağışıklık sistemi sorunlarına veya tramva nedenlerine göre oluşması mümkündür. Ciddi bir görme kaybına yol açması mümkündür.
  3. Keratit ve Göz Kapağı İltihaplanması: Korneanın iltihaplanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Genellikle yaralanmalar, enfeksiyonlara ve kontakt lens kullanımına bağlı ortaya çıkmaktadır.

Göz iltihabı

Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir? 

Göz İltihabı belirtileri iltihabın durumuna, türüne ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak genel belirtileri bulunur ve bu belirtiler şu şekildedir;

  • Gözlerde kızarıklığın oluşması. Özellikle de gözün beyaz kısmının ve kapaklarının kırmızı renk olmasıdır.
  • Göz kapaklarının ve göz çevresinde ki dokularda gözle görülür şişmelerin oluşması.
  • Gözlerde hassasiyetin oluşması ve buna bağlı olarak ağrının ortaya çıkması.
  • Gözlerde normal günlere göre aşırı sulanma veya yanma durumu.
  • Gözlerde kaşıntının veya batmaların oluşması.
  • Gözde yeşil veya sarı renkte akıntının oluşması.
  • Günlük aktiviteleri yaparken gözlerin bulanık görmesi ve ışığa karşı duyarlılığın artması belirtiler arasında yer almaktadır.

Göz İltihabına Bağlı Oluşabilecek Hastalıklar Nelerdir? 

Göz iltihabı belirtileri ile ilk başta kendini göstermektedir. Bu belirtilerin üzerine düşülmemesi, tedavinin yapılmaması veya yanlış tedavinin yapılması durumunda komplikasyonlara bağlı olarak hastalıklar oluşabilmektedir. Bunlara bağlı olarak da göz sağlığını kalıcı olarak etkileyecek hastalıkların oluşması mümkündür. Göz iltihabına bağlı oluşabilecek hastalıklar ise şunlardır;

  1. Kornea Ülseri: Bu hastalık genellikle tedavi edilmeyen keratit hastalığına sahip kişilerde olmaktadır. Bu durumda ise kişinin ciddi anlamda görme kaybı ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir.
  2. Gözde Kalıcı Hasar: Üveit gibi ciddi iltihaplanmalarda tedavinin doğru yapılmaması veya aksatılması durumunda gözün retina, optik sinir gibi hayati bölgelerine risk oluşturmaktadır.
  3. Görme Kaybı: Göz iltihaplarının tedavinin edilmemesi durumunda ve ciddi iltihaplanmaların devam etmesi durumunda kalıcı görme kaybı ile karşı karşıya kalmak mümkündür.
  4. Gözde Skarlaşma: Uzun süreli Göz iltihaplanma durumlarında gözlerde skar dokusu oluşmaktadır. Skar dokusunun oluşması durumunda da kişi de hem estetik sorunlar hem de görme kalitesinde düşüşler ortaya çıkmaktadır.

Göz iltihabı

Göz İltihabı Nasıl Teşhis Edilmeli? 

Göz iltihabında doğru teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.  Hastanın durumuna göre teşhis ve tedavinin yapılması ise kritiktir. Göz doktorları göz iltihabı teşhisi yaparken çeşitli yöntemler kullanmaktadır.

Teşhis aşamasında kullanılan ilk yöntemlerden biri göz muayenesi olmaktadır. Bu muayene esnasında göz kapakları, kornea ve retina gibi gözün yapıları detaylı bir şekilde incelenir. Sonrasında ise laboratuvar testleri yapılır.

Laboratuvar testlerinde genellikle bakteriyel ve viral enfeksiyon şüphesi olan hastalarda uygulanır. Bu hastalarda örnekler alınarak inceleme yapılır. Bu inceleme sonucunda da enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türü tespit edilir.

İltihaplanmanın bir diğer nedeni ise göz tansiyonu olmaktadır. Özellikle de Üveit gibi durumlarda göz içi basıncı artmasından dolayı yapılacak olan göz tansiyonu ölçümü ile durumun değerlendirilmesi mümkündür.

Göz İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz iltihabı tedavisi hastanın iltihap türüne ve şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Yapılacak işlemler iltihabın ilerlemeden kontrol altına alınması ve yok edilmesi olmaktadır. Bu süreçte uygulanabilecek yöntemler ise şunlardır;

  1. Bakteriyel enfeksiyon tedavilerinde içerisinde antibiyotik olan merhemler veya göz damlaları kullanılabilmektedir.
  2. Viral enfeksiyonlar için oral ilaçlar veya antiviral göz damlaları kullanılır.
  3. Üveit gibi ciddi iltihaplanma olan hastalarda içerisinde steroid içeren göz damlaları ile tedavi edilebilmektedir. Ancak steroid içeren göz damlaları mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Yanlış veya fazla doz kullanımında ciddi sağlık sorunları oluşması mümkündür.
  4. Kontakt lens kullanan kişilerin belli bir süre lens kullanımına ara vermesi önerilir.

Torik lens hakkında bilgi almak için tıklayın!

 Göz İltihabına İyi Gelecek Alternatif Tedaviler 

Göz iltihabına iyi gelen birçok alternatif doğal yöntem bulunmaktadır.  Bunlar arasında çeşitli çaylar, hazırlanacak sular veya solüsyonlar bulunmaktadır. Lakin yapılacak her bir doğal yöntemin olumlu sonuçlar verebileceğinin garantisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı da uygulama yapılacak her işlemin doktor gözetimi ve kontrolünde yapılması oldukça önemlidir. 

Göz iltihabı oluşması durumunda doktorlar genellikle sizleri kısa bir süre içerisinde iyileştirecek yöntemleri sunmaktadır. Bu yöntemlerin doktorun önerdiği şekilde düzenli olarak kullanılması oldukça önemlidir. Doktorun önermiş olduğu süre boyunca da kontrollere gidilmesi durumunda kısa bir süre içerisinde iyileşme gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da göz iltihabında doğal yöntemler yerine mutlaka doktorların önerdiği yöntemler kullanılmalıdır. Aksi halde gözde kalıcı hasarlar ile karşılaşmak mümkündür.

Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.

Suni Gözyaşı Damlası Nedir? Nasıl Kullanılır? 

Suni gözyaşı damlası nedir sorusu, göz kuruluğu çeken insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Göz kuruluğu, gözün üst tabakasını...

Excimer Lazer Nedir? 

Excimer lazer nedir sorusu, göz rahatsızlığına sahip kişiler tarafından merak edilen sorular arasındadır. Bu lazer yöntemi refraktif cerrahide kullanılmaktadır....

Göz Tansiyonu Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tansiyonu nedir sorusu halk arasında merak edilen göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Tıp dilinde glokom, halk arasında karasu...

Göz Çizdirme Nasıl Olur?

Göz çizdirme özellikle de gözleri bozulan ve gözlük takmaktan sıkılan kişilerin araştırdıkları bir konudur. Gözlük takmaktan sıkılanlar için kontakt...

BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP