Akıllı lensler, göz içi mercek operasyonlarından biridir. Kişinin görme sorunlarını ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Akıllı lens kimlere uygulanır sorusu ise, görme problemi yaşayan kişiler arasında sorulan sorulardan biridir. Uzak ya da yakın mesafeyi görme zorluğu yaşayan insanlara uygulanan bu yöntem, zayıf görüş yeteneği gibi durumları düzeltmek için de kullanılır.
Akıllı lens uygulamasının yapılabileceği kişiler şu şartlara sahip olan kişilerdir:
- Korneası lazerle düzetilemeyecek derecede ince olan ve görme bozukluğu yaşayan hastalar
- 35 yaş üstü olup göz numarası lazerle düzeltilemeyecek kadar ileri olan hastalar
- 40 yaş üstü olan ve uzağı ya da yakını veya her ikisini de net göremeyen hastalar
- Katarakt sorunu yaşayan hastalarda
- Uzağı ve yakını göremeyen hastalarda akıllı lens uygulaması yapılmaktadır.
Akıllı Lens Nedir?
Görme sorunları için çözüm arayan kişilerin karşılaştığı seçeneklerden biri akıllı lenslerdir. Bu doğrultuda akıllı lens nedir gibi araştırmalara sıklıkla başvurulmaktadır. Bu lensler göz içine yerleştirilen merceklerden oluşur. Görme sorunlarına çözüm olarak geliştirilen bir yöntemdir. Katarakt ameliyatı sonrası görme sorunu yaşayan kişilerin daha net görebilmesini sağlamak amacıyla da kullanılmaktadırlar.
Akıllı lensler, görme bozukluğuna göre özelleştirilebilen lenslerdir. Uzak, yakın ve orta mesafede net görmeyi sağlarlar, kontakt lens ya da gözlük kullanma ihtiyacını oldukça azaltırlar. Bu yöntem sayesinde yaşa bağlı görme sorunu yaşayan kişiler de bu sorunu ortadan kaldırabilirler. Akıllı lensler görme sorunlarını önemli ölçüde ortadan kaldırır. Fakat bu lensler herkesin kullanımına uygun olmayabilir. Bu durumda farklı çözümler aranmalıdır.
Göz içi mercek ameliyatı olarak da bilinen bu uygulama, katarakt, miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyobi gibi ışığın kırılmasını engelleyen durumlarda kullanılır. Gözlük ve lens kullanımının alternatif çözümüdür. Akıllı lensler 40 yaşının üzerindeki katarakt hastalarının görme bozukluklarının tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Yakını, uzağı ve diğer mesafeleri rahat bir şekilde görmeyi kolaylaştırır. Oldukça kolay bir operasyonla göz içine yerleştirilmektedir. Bunun yanı sıra kişinin ihtiyacına göre kişiselleştirilebilmektedirler.
Akıllı Lensler Neden Kullanılır?
Akıllı lensler görme bozukluklarını düzeltip görüş kalitesini arttıran özelliklere sahiptir. Uzak yakın görme problemlerinde ve katarakt hastalarının görme sorunlarını düzeltmede kullanılmaktadırlar. Bu sayede kişiler daha rahat görmeye başlar. Rahat görebilmek, kişinin günlük yaşamından iş yaşamına kadar pek çok durumunu etkilemektedir. Bazen görme problemleri, kişinin ruhsal dengesi üzerinde de olumsuz etkilere sahip olabilir. Özellikle gözlük ve lens kullanmak durumunda olan anacak bunu istemeyen kişiler farklı tedavi yolları ararlar. Bunun için akla ilk gelen yöntem lazer göz ameliyatı olsa da bazı hastalar bu ameliyat için uygun değildir. Lazer göz için uygun olmayan hastalara genellikle akıllı lensler önerilir.
Akıllı lenslerin işlevleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Hipermetrop nedeniyle bulanık görme, gözlerde zorlanma hissetme ve baş ağrısı gibi belirtilerin giderilmesinde yardımcıdır.
- Katarakt hastalarını görme sorunlarını düzeltmede kullanılır.
- Yaş nedeniyle ortaya çıkan görme bozukluklarının ortadan kaldırılmasını ya da hafifletilmesini sağlar.
- Görme sorunlarını çok büyük ölçekte azaltır.
Akıllı Lensler Nasıl Göze Yerleştirilir?
Akıllı lensler nasıl kullanılır ya da nasıl göze yerleştirilir gibi sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Akıllı lensler kişilerin ihtiyaçlarına göre ayarlanabilmektedir. Bu ameliyattan önce oftalmoloji uzmanı bir doktorun muayenesinden geçmek önemlidir. Ameliyat öncesinde bazı testler yapılarak göz merceğinin büyüklüğü ve biçimi hesaplanır. Gözde herhangi bir iltihap ya da benzeri durum varsa önce bunlar tedavi edilir. Bu süreçte antibiyotik ve göz damlaları kullanımı önerilebilmektedir. Eğer hasta ameliyat için uygunsa ameliyat planlanır.
Ameliyattan sonra hastaya yatış verilmez. Ameliyatta ise genel anestezi yapılmadan ortalama 15dk gibi kısa bir süre içinde mercek göze yerleştirilir. Genellikle aynı operasyon iki göze de aynı gün içinde yapılmaz, farklı zamanlarda gerçekleştirilir. Ancak hastanın özel bir durumu ve aynı gün operasyon olma isteği varsa aynı gün iki göze de mercek takılabilir. Ameliyat esnasında uyuşturucu göz damlaları ile göz uyuşturulur ve hasta bir şey hissetmez.
Bu işlem hassas bir işlemdir ve son derece özel, teknolojik cihazlarla işlemler tamamlanır. Ameliyat bittikten sonra göz uygun bir şekilde bandajlanmaktadır. Bu işlemden bir gün sonra doktor kontrolüne gidilmelidir. Tek göze yapılan bu işlem diğer göze de tekrar uygulanır. Ameliyattan sonra göze dikiş atmak gibi bir durum söz konusu değildir.
Ameliyattan sonra ağrı gibi durumlar yaşanmaz. Gözde rahatsızlık söz konusu olabilir ancak bu normaldir. Şiddetli ağrı ya da başka durumlarda mutlaka doktora gidilmelidir. Operasyon esnasında kullanılan damla ve solüsyonlar nedeniyle göz bebeği büyüdüğü için bulanık görme sorunu yaşanabilir.
Ameliyat sonrasında mutlaka doktorun önerilerine uyulmalıdır. Verilen damla ya da ilaçlar saati saatine eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
Akıllı Lens Ameliyatı Riskli Mi?
Akıllı lens ameliyatı riskleri ameliyat olmak isteyen hastalar arasında en çok merak edilen konular arasında yer alır. Doğal olarak hastalar bu işlemle meydana gelebilecek riskleri bilmek ister. Her ameliyatta olduğu kadar bu ameliyatta da bazı riskler söz konusudur. Mutlaka güvenilir bir doktordan yardım almak ve alanında uzman hastane ya da kliniklerde ameliyat olunmalıdır.
Akıllı lens ameliyatıyla ortaya çıkabilecek riskler şu şekildedir:
- Ameliyat esnasında riskler son derece düşük olsa da en büyük risk enfeksiyondur. Hijyeni düşük ortamlarda göz enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle hijyenik bir ortamda ameliyat olmak şarttır.
- Göz kanaması ya da retinanın ödem toplaması bir diğer risk faktörüdür.
- Ameliyatın başarı oranı doktorun tecrübesi, becerisi ve takılan merceğin kalitesine göre değişmektedir. Gözün diğer bölgelerinin zarar görmemesi için doktorun dikkatli davranması gerekir. Bu nedenle tecrübeli doktorlarla çalışmak önemlidir.